L'equip de govern de Vilajuïga (ERC i Junts per Vilajuïga) ha fet marxa enrere i reduirà la pujada de l'IBI?prevista després de rebre una subvenció de la Generalitat. Tot i això, l'impost tindrà un notable increment. Suposarà que el rebut en comtes de tenir una puja del 150% serà del 100%.El govern ho justifica per la mala situació financera heretada i assegura que anirà reduint la taxa progressivament en els propers anys. Un centenar de veïns i membres de l'oposició, Assamblea per Vilajuïga, van entregar ahir 220 al.legacions reclamant que no s'apuji.

Unes obres d'adequació de millora del centre urbà són el desencadenant de la pujada de l'IBI. El govern al.lega que per poder rebre una subvenció de 258.149 euros de fons europeus per a l'obra, s'ha d'haver pagat. Això suposa que abans del 31 de desembre s'ha de formalitzar el pagament de 451.260,71 euros. L'alcaldessa, Joana Cobo, s'ha adreçat als veïns mantenint la mateixa justificació per a l'increment que es va aprovar al ple del 9 de novembre, tal com va publicar Diari de Girona. Com que la situació financera és molt adversa, els bancs els han negat cap crèdit. Únicament es va aconseguir una pòlissa de 300.000 euros que es podia avalar amb l'increment de l'IBI. Ara, però, anuncia que finalment no serà necessari i que han reconsiderat la puja inicial. En comptes d'apujar el gravamen de la taxa del 0,4% a l'1%, es passarà del 0,4% al 0,8%. «Aquest esforç per al poble serà puntual i extraordinari, amb la intenció de reduir progressivament la taxa en els propers exercicis. M'hi comprometo», diu l'alcaldessa. Demana als ciutadans «un temps prudencial» per anar trobant solucions a la situació financera.

La pòlissa que es demanarà serà finalment de 150.000 euros perquè amb l'arribada de les ajudes, de 274.948,38 euros, s'ha reduït el que han d'aportar per pagar a la constructora, que ascendiria a 176.312,33 euros. L'alcaldessa, en la la carta fa referència a la mobilització iniciada des d'Assemblea per Vilajuïga que considera legítima, malgrat que critica que no hagin aportat solucions reals.

El portaveu, Tavi Llorente, remarca que «els hem posat en safata» la solució que ha servit per rebre les subvencions: una pressió popular que els ha permès insistir a la Generalitat que pagui les ajudes pendents. Llorente ha assenyalat, respecte a la reducció de l'increment previst, que «tot el que sigui una menor pressió fiscal, benvingut sigui, però continua sent molt considerable la puja perquè el que pagui mil euros en pagarà dos mil».

Veïns i membres de la formació van fer entrega ahir de les al·legacions. Era un acte convocat perquè de forma multitudinària s'entreguessin els documents. Fins a un centenar de persones s'hi van sumar. Eren propietaris i llogaters. En total es van entregar les 220 al·legacions per demanar que no s'apliqui la dràstica mesura. A més, adverteixen que hi ha irregularitats en el procés de l'obra, executada per Rubau Tarres, i que no es va entregar en condicions. Reclamen que es revisi la tramitació i es demani que s'acabi l'execució projectada.