Un grup de veïns ha començat una iniciativa per recollir adhesions d'entitats, veïns i institucions per exigir la fi de les pràctiques amb artilleria i armes llargues a la zona de Vilartolí i del Puig Castellar i la clausura del camp de tir de la base militar Álvarez de Castro de Sant Climent Sescebes.

Després dels fets ocorreguts el 4 de novembre en el que durant unes maniobres van caure fora dels límits del mateix camp de tir i a uns 100 metres d'un habitatge, més de 15 morters; unes veïnes i veïns de Sant Climent Sescebes i Espolla han constituït un grup de treball per prendre posició respecte a la presència del mateix camp de tir al territori. Els veïns han redactat una declaració d'intencions amb l'objectiu d'aconseguir les màximes adhesions posisbles d'entitats locals, ajuntaments, persones públiques i ciutadans, segons han informat. Tenen previst celebrar un acte públic en el que es llegirà el manifest i estan disposats a continuar la campanya amb accions al territori per aconseguir la clausura del camp de tir.

En el document posen de manifest que l'activitat militar, no només posa en perill la integritat física de les persones que hi viuen, sinó també dels visitants que fan rutes per vinyes, cellers o que passegen. L'entorn, és Xarxa Natura 2000 i posen de manifest que elements del patrimoni com el menhir de Rocs Blancs ha estat tirotejat i el dolmen de Fontanilles no sabem en quin estat es troba «ja que té una diana molt a prop».

«Sovint es declaren incendis forestals provocatss per les maniobres militars i difícils d'apgar ja que en aquests terrenys no poden accedir-hi mitjans terrestres a causa de possibles artefactes que no han detonat», conclouen. Els veïns han notat que darrerament hi ha hagut un augment de maniobres i el darrer episodi diuen que és el més greu.

Els militars, després d'una reu?nió amb els alcaldes d'Espolla i Sant Climent Sescebes, es van comprometre a prendre diverses mesures. Els veïns diuen que «ens malfiem dels compromisos acceptats per part dels responsables de la base» perquè ja es van assumir el 2013 i «no s'ha fet res». Els militars van dir que retirarien la línia de tir i tancarien l'espai de caiguda. També es van comprometre a retirar munició caiguda fora del camp.