L'edifici del carrer ramon mandri, visiblement degradatL'estat en què va quedar el cablejat de l'aparcament, on hi havia aigua.Les imatges exteriors de l'immoble mostren l'estat del bloc. La majoria de les portes de l'interior de l'immoble s'han tapiat per evitar noves entrades.

La Guàrdia Urbana de Figueres ha fet gairebé 230 actuacions i intervencions per resoldre problemes vinculats a ocupacions i fraus en serveis. D'aquests, 119 s'han fet per desconnectar comptadors punxats, 68 per ocupacions i 39 més per connexions il·legals de l'aigua. S'han produït en vuit sectors de la ciutat tot i que on més incidència hi ha hagut ha estat a la zona oest. D'altra banda i sobre l'actuació al bloc de carrer Ramon Mandri, el regidor de Seguretat, Pere Casellas, va explicar que s'hi han alliberat els 24 pisos i que les cinc famílies que tenien contracte s'han reallotjat. Pel que fa a les cinc que han ocupat un altre edifici de Vilafant, Casellas va dir que havien signat un document on es comprometien a abandonar i que van manifestar que anirien amb «la seva extensa família i rebrien uns ajuts modestos durant dos mesos». «Han optat per seguir amb la puntada a la porta i després queixar-se. Quan vagin a Serveis Socials se'ls atendrà i se'ls recordarà que han trencat el compromís. "bviament, no veuran ni un euro», va dir.

L'equip de Govern (CiU i PSC) va assegurar ahir en roda de premsa que tenen l'objectiu d'acabar amb la impunitat del «cop de porta» que acaba amb un edifici ocupat. Tant Casellas com l'alcaldessa, Marta Felip, i l'inspector, Josep M. Riera, van manifestar que aquest s'ha convertit en un dels principals problemes que afronta des de fa temps la ciutat i que, per això, s'hi han centrat molts esforços. En aquest sentit, Casellas va dir que s'ha recuperar gairebé 70 pisos que s'havien ocupat il·legalment amb intervencions amb agents policials i dels serveis implicats però també va destacar la importància de la participació de la propietat per garantir que la problemàtica no torni aflorar. Un punt que també va recalcar Riera, que va dir «les persones que fan això, fan un càlcul de risc i benefici i on veuen més risc no actuen». En aquest sentit, va recordar casos d'èxit com el del carrer Alberes, on a banda del blindatge de comptadors s'hi va instal·lar seguretat privada.

L'altre exemple que Casellas va assegurar que seria el model a seguir va ser el del bloc del Mandri, ocupat íntegrament per famílies gitanes. «La premissa és clara: no ajudarem a qui actua contra la comunitat, a qui està ocupant il·legalment, a qui no faci les coses bé», va dir. Per la seva banda, Felip va dir que un cop acabada l'ocupació i tapiats els edificis, els 24 pisos passaran a integrar-se a la borsa de lloguer social. La majoria s'han tancat i en alguns encara queden mobiliari que els inquilins han pactat amb la propietat com recuperar. De fet, la previsió és que aquest mateix dimecres se signi l'escriptura de dació en pagament amb Solvia. Això permetrà que es pugui fer la rehabilitació de l'immoble i que les cinc famílies que tenien contracte amb l'anterior llogater que va fer fallida hi puguin tornar un cop arreglat. Mentrestant, va dir, es troben en pisos municipals i properament el banc els reubicarà en habitatges de la seva propietat.

Pel què fa a la resta, van dir que s'havia fet un seguiment i acompanyament encara que, tal i com aquest diari va publicar ahir, cinc famílies han ocupat ara un bloc a Vilafant. Casellas va dir que es tractava de quatre procedent del Mandri i «d'un espontani». «Van signar voluntàriament el paper conforme marxaven, van explicar que anirien amb la família i han tornat a optar per entrar a un altre habitatge a la força. Si tornen als Serveis Socials de Figueres se'ls recordarà que han trencat el seu compromís i que no rebran ni un sol euro de les ajudes durant dos mesos que es van preparar per a ells», va advertir tot indicant que s'intentarà trobar una solució supramunicipal.

En aquest sentit, l'alcaldessa va dir que lamentaven aquesta ocupació «però igual que lamentem les que es produeixen en d'altres punts de Catalunya» i que actualment no tenen cap bloc o edifici sencer que es trobi ocupat tot i admetre que s'han detectat ocupes en alguns pisos o apartaments puntuals arreu de la ciutat. El darrer que s'ha localitzat i desallotjat ha estat a l'avinguda Salvador Dalí. L'alcaldessa també va afegir que treballen en la creació d'un pla d'actuació que es pugui aplicar en tots els nous casos d'ocupacions il·legals que vagin apareixent.

Les 44 cases, pendents

D'altra banda i sobre la intervenció anunciada a les 44 cases propietat d'Incasòl del bari de Sant Joan, Felip va dir que «la nostra capacitat va en consonància amb els mitjans que tenim. Hem actuat al Mandri i seguirem en un futur amb les cases d'Incasòl». Amb tot, va dir que no s'ha executat cap més ordre del jutjat a banda del que es va desallotjar i enderrocar fa mesos. «Està aturat perquè cal planificació», va dir.