La Confederació Nacional del Treball (CNT) ha emès un comunicat on alerta que l'Institut Nacional d'Estadística (INE), organisme estatal competent en matèria dels padrons municipals, va emetre el 24 de març instruccions a seguir per tots els ajuntament a l'hora d'inscriure persones que viuen al seu municipi «sense excepció». «L'Ajuntament de Figueres, però, es manté en no inscriure les persones sense sostre o que no puguin contractar un lloguer», diu. El Govern, en canvi, manté que s'ajusta a la lesgislació i que atén a les peticions estatals.

El sindicat va denunciar ahir que en el reglament de l'INE s'obliga els ajuntaments a empadronar a tots els veïns dels municipi i «en classifica les modalitats i procediments incloent els que dormen en albergs, barraques, caravanes i, fins i tot, sense domicili o sense sostre».

«Tot i que Serveis Socials és l'organisme que ha d'indicar les dades d'inscripció en els casos més precaris, Figueres implanta la directriu per la qual els Serveis Socials rebutgen qualsevol intent d'empadronament d'aquesta mena i adreça a tothom al registre del Padró municipal, on es rebutja qualsevol sol·licitud que no vingui acompanyada d'un títol de propietat o contracte de lloguer al corrent de pagament», insisteixen.

El Govern municipal però afirma que s'ajusten escrupulosament a la legislació general i recorden que el padró municipal ?d'habitants «té la funció de reflectir la realitat dels veïns del municipi i permet emetre certificacions de la seva residència en un domicili».

En aquest sentit, precisen que s'atenen els criteris establerts i que inclouen casos de dones maltractades, persones que s'han quedat sense casa o que estan empadronades al menjador social perquè estan sota la tutela dels Serveis Socials.

«Atac als Serveis Socials»

Per això, neguen que s'estigui desobeïnt el que marca l'INE i ?afegeixen que «pel que fa a la resta de consideracions sobre el pretès maltractament de l'Ajuntament cap a persones i entitats que ?intercedeixen per l'ajuda als més necessitats, es desqualifiquen per si mateixes i ataquen directament la tasca professional i humana que fan els Serveis Socials de la ciutat».