El tancament d'històrics establiments per casos de jubilació o bé per la fi dels anomenats llo?guers antics s'ha convertit en un nou atractiu per a les grans cadenes, que, per la situació estràtègica de la ciutat, sempre han tingut un especial interès per Figueres. Tot i que en un primer moment, el tancament de molts locals va deixar carrers com el de la Jonquera amb més d'una desena d'establiments tancats, ara la situació comença a recuperar-se. Fa uns mesos, hi va obrir un Subway, i Zara Home té previst instal·lar-se on hi havia calçats Madern. Al mateix vial, s'ha acabat la reforma d'un edifici que tindrà pisos i als baixos, un restaurant i, uns metres més enllà, obrirà una botiga de menjar preparat. A la plaça de l'Ajuntament, també hi ha obert les portes una botiga de la cadena Body Shop , mentre que l'antiga perfumeria Lolita es convertirà en un bar de la mà d'uns empresaris xinesos. El boulevard del costat també serà un basar xinès.

Inditex i el gegant asiàtic posen cada vegada més l'ull a la capital altempordanesa. De fet, la marca espanyola té pràcticament totes les seves companyies establertes a la ciutats (Zara, Pull&Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius i Oysho), només tenia pendent obrir-hi un Uterqüe i un Zara Home, pr la qual cosa ja s'estan fent obres. La proximitat amb la frontera francesa i el comerç a cel obert que permet la ciutat amb carrers plens de botigues pràcticament una al costat de l'altra fan que Figueres sigui un dels punts on la majoria de grans cadenes volen establir-se.

Segons ha pogut saber aquest diari, també està confirmada l'obertura d'un nou Massimo Dutti (o potser un trasllat de l'actual) als baixos i al primer pis de l'edifici que s'està construint a carrer Peralada, cantonada amb el corriol de les Bruixes. No només Inditex, però, té la mirada posada en la ciutat.

Els elevats lloguers que han permès la nova normativa, que va entrar en vigor fa gairebé un any, fan que només grans empresaris o franquícies puguin assumir-ho. Tant és així que, per exemple, en plena plaça de l'Ajuntament, i un a tocar de l'altre, hi haurà un bar (tot i que s'havia demanar llicència per fer-hi un restaurant Wok) i un establiment amb roba regentat també per empresaris xinesos.

Afavorir el petit comerç

L'allau de grans cadenes que des de fa anys pateix la ciutat fan témer, en part, la desaparició de l'emblema de Figueres com a capital eminentment dedicada al petit comerç. L'equip de Govern (CiU i PSC) és conscient de les dificultats que això comporta i, per aquesta raó, va anunciar l'estiu passat la intenció de dotar el petit comerç de beneficis fiscals per compensar les dificultats. Aquesta és precisament una de les mesures que han pres de cara a les ordenances d'aquest any, amb bonificacions per a llicències d'obertura que garanteixin la implantació del petit comerç. També es preveuen bonificacions per l'Impost sobre construccions (ICIO) de fins al 75% per obres de millora dels establiments petits (inferiors als 150 metres quadrats).