Volien creuar la frontera pel coll de Banyuls tranquil·lament amb droga al cim però a Espolla es van creuar amb un vehicle dels Mossos sense logotip, que els va seguir. Els dos ocupants, però, van decidir fugir i pel camí van llançar embolcalls amb heroïna per la finestra. Finalment els van aconseguir aturar i els van arrestar. Es tracta de dos homes, de 50 i 48 anys, nacionalitat francesa i veïns de Prades i Le Lavandou respectivament. Van quedar detinguts com a presumptes autors d'un delicte de tràfic de drogues. Ambdós no comptaven amb antecedents policials i després de passar a disposició del jutge van quedar amb llibertat amb càrrecs.

Els fets es remunten pels volts de les cinc de la tarda del 27 de desembre. Agents de la comissaria de Figueres feien tasques de seguretat ciutadana amb un vehicle no logotipat quan a l'alçada del carrer Banyuls es van creuar amb un vehicle que circulava amb una velocitat inadequada amb dos ocupants a l'interior. Els Mossos van fer mitja volta i van fer el seguiment del cotxe que anava cap al coll de Banyuls per poder passar a França.

Van intentar aturar el vehicle amb senyals acústics i lluminosos. El cotxe no en va fer cas i va incrementar la velocitat. Els Mossos van veure com el copilot, des de la finestra, llençava un embolcall, s'aturava i en llençava un altre al terra. Un cop aturat, els van identificar, escorcollar i van recuperar dos embolcalls de plàstic amb 13,5 grams d'heroïna.