Les obres d'urgència per a estabilitzar les estructures del cafè Royal de Figueres ja s'han acabat i s'espera que l'establiment torni a obrir portes properament. Ho farà, si no hi ha novetats, mentre continuen els litigis entre els propietaris, la família Miquel, i el llogater, Josep Matas. Un d'ells per la fi del lloguer antic que es va exhaurir fa un any però pel que encara s'hauria de celebrar judici. L'establiment, un dels més antics i emblemàtics de la ciutat, compta amb alguns elements declarats Bé Cultural d'Interès Local (BCIL) tot i que la propietat també va recórrer aquesta declaració.

Abans de les festes nadalenques, als cartells que es podien veure des del carrer s'anunciava que l'establiment tornaria a obrir portes abans que acabés el mes. Malgrat això i amb les obres de reforç visiblement enllestides, el local continua tancat. Tot i que aquest diari ha intentat sense èxit parlar amb l'arrendatari, la previsió és que torni a obrir properament.

Els treballs que s'hi han dut a terme formen part d'una actuació feta per la propietat i demandada pels llogaters. Independentment d'això, en els propers mesos també s'hauria de resoldre el judici -ajornat en almenys dues ocasions- per la petició de l'arrendador de fer fora als arrendataris en virtud de la fi del contracte de renda antiga, que ja fa més d'un any que es va acabar.

L'establiment, que es va inaugurar l'any 1917, ha estat objecte d'una forta campanya de suport quan la família Matas va manifestar el temor que es tanqués per deixar d'exercir com a cafè. Per protegir-lo demanen crear un Patronat que en garanteixi l'ús.