El clan marsellès implicat en l'encobriment de l'assassinat d'Azzedine Gharboui queda lliure de la presó. Els presumptes autors de la tortura i degollament del jove que el 26 d'abril de 2013 va aparèixer en un contenidor d'escombraries d'Empuriabrava segueixen pròfugs i els altres 13 processats només han pogut ser condemnats per encobriment, obstrucció a la justícia, tinença il·lícita d'armes i falsedat. La condemna va ser pactada entre les parts.

L'acord entre el fiscal, l'acusació particular i les defenses suposa que el tribunal de la secció tercera de l'Audiència Provincial de Girona imposarà vuit mesos de presó per encobriment a Fabien Zinedine Elarouti, Hakim Boufellah, Yanis Tachougaft, Kamel Tachougaft i Nadir Tachougaft; deu mesos per encobriment a Patrick Richard Martínez més 1.080 euros de multa per falsedat; un any de presó per encobriment a Danielle Cecile Marie Sánchez i Jacques Million; 672 dies de presó per encobriment a Kamel Nedjari i Mohamed Tachougaft «Momo» -en presó provisional fins ahir-; un any i deu mesos de presó per encobriment i obstrucció a la justícia a Houcine Amchichie; i quatre anys de presó per encobriment, obstrucció a la justícia i tinença il·lícita d'armes a Mohamed Amchice «Simo» -l'únic dels processats que quedarà empresoant per tenir una condemna superior a dos anys-.

El cas queda obert a l'espera de detenir els presumptes autors de l'assassinat, Jamel Tachougaft i Malek Guilas, que van fugir a Argèlia després de la troballa del cadàver i l'inici de les investigacions policials que van posar el focus en aquest grup marsellés afincat a Castelló d'Empúries on regentaven el bar Oriental Chicha.

La discussió

L'acord entre les part no va ser absolut perquè l'acusació particular -Obduli Rivas- va demanar que els processats paguessin la responsabilitat civil derivada de la mort d'Azzedine Gharboui, la qual fixava en 142.000 euros. El fiscal, Enrique Barata, s'hi va oposar en considerar que la llei obliga a pagar als responsables de la mort i no als encobridors. Les defenses es van pronunciar en el mateix sentit però amb matiso.

L'advocat Manel Mir va apuntar que l'encobriment «no és un delicte contra les persones sinó contra l'administració» i, per tant, no dóna peu a pagar la responsabilitat civil. El seu col·lega, Sergio Noguero, va indicar que hi ha el perill d'un «enriquiment injust» perquè si mai apareixen els responsables de la mort del jove «pagarien també una responsabilitat civil que ja estaria pagada?»; i el lletrat Joaquim Bech de Careda va preguntar al tribunal «per què els nostres clients han de respondre per un bé jurídic que no els concerneix?».