El Govern de Figueres (CiU i PSC) va aprovar ahir els comptes per a aquest any, que suposen un total de 57.401.997,29 euros, sis milions més que el 2015. El nou pressupost recupera inversions i també el finançament a prèstec després de diversos exercicis de contenció i, a més, compta per primera vegada amb una partida de 500.000 euros per a destinar als barris a través de processos participatius semblants als que des de fa anys fa Girona. A més, es contemplen sis milions d'inversió, així com la contractació de personal en àrees com Urbanisme i set nous agents de la Guàrdia Urbana. L'equip de Govern va tenir menys abstencions de les previstes i només el PP i C's van votar en aquest sentit. En canvi, ERC, CUP i Compromís d'Esquerres (CExF) hi van votar en contra, molt crítics amb el model proposat. El ple es va celebrar amb només 19 dels 21 regidors per les absències d'un de la CUP i d'un de C's.

L'alcaldessa, Marta Felip, va explicar que la millora de les finances, que se situen en un 62% d'endeutament, permetrà poder recórrer als prèstecs i, per tant, incrementar l'activitat amb despesa corrent. En aquest sentit, va dir que es prioritzarà la despesa corrent amb millora de la vía pública (18 milions d'euros), tots els serveis dedicats a les persones (Serveis Socials, Cultura i Joventut) amb 10 milions de global i les inversions, entre les que destaquen la Casa Natal, de Dalí, el tercer pavelló o el cobriment de pistes esportives. En aquest apartat, a més, es reserva mig milió d'euros per a una primera prova pilot de pressupostos participatius. Felip va dir que la intenció és seguir el model de Girona i que durant els primers mesos d'aquest any s'estudiarà la metodologia a seguir. «Es determinaran de forma objectiva les necessitats de cada barri, que no tenen perquè passar necessàriament per inversions d'obra, sinó que a vegades poden tenir a veure amb altres àmbits», va afegir. La intenció és començar-ho a treballar a mitjans d'any. Per àrees, destaquen a més els 5,1 milions previstos en Seguretat i Mobilitat que, a més, comptarà amb un increment dels agents, els 4,9 de Serveis Socials, els 3,6 de Cultura, els 3,8 d'Esports o els 2,39 de Comerç i Turisme.

El tinent d'alcalde, Pere Casellas (PSC), va dir sentir-se còmode amb uns números que formen part d'un programa amb projectes compartits que fàcilment pot arribar a bon port. I és que el Govern insisteix que són xifres inicials que encara poden ser susceptibles de canvis en el periode de negociació de les al·legacions. Precisament ahir l'aprovació es va fer amb l'oposició d'ERC, Compromís i la CUP, que es van mostrar molt crítics. Especialment, Compromís i la CUP, que van acusar el Govern de no haver-ne parlat amb ells. Totes les formacions, a més, van criticar el model de ciutat que plantegen, tot i admetre algunes necessitats com ara el tercer pavelló. A banda d'això, van reivindicar més participació dels ciutadans abans d'aprovar els números i detalls sobre el projecte als barris anunciats. També es van mostrar contraris al model de càrrecs directius i de confiança que, segons va dir ERC, han augmentat un 315%, passant dels 120.000 euros als gairebé 500.000.

D'altra banda, PP i C's es van abstenir en una mena de vot de confiança per poder negociar a través de les al·legacions, però tots dos grups juntament amb la CUP van alertar d'un informe d'intervenció on s'adverteix que «en cas d'execució total del pressupost, es podria incomplir la llei d'estabilitat pressupostària», tenint en compte que es concertarà una operació de prèstec de 4,8 milions. En aquest sentit, Felip va dir que no hi havia cap risc perquè s'han assegurat de no fer més prèstecs dels que es puguin amortitzar. Va dir que enguany s'amortitzaran 5,3 dels 6 milions que hi ha d'endeutament. A més, va insistir que a banda de personal directiu es contractarà personal «de base» admetent una plantilla «tensionada».