El Suprem ordena al TSJC valorar la sentència del polígon de Roses

Considera que si no es poden restaurar els terrenys com al·leguen els afectats, s'han d'establir indemnitzacions

18.01.2016 | 07:04
Els terrenys de la zona industrial urbanitzats i aturats des de fa anys.
Els terrenys de la zona industrial urbanitzats i aturats des de fa anys.

El Tribunal Suprem ha ordenat al TSJC que valori si es pot complir la sentència que anul·lava el polígon industrial de Roses i obligava a restaurar-lo. Generalitat, Ajuntament i Incasòl van al·legar que no es podia executar. El Suprem considera que no n'hi havia prou que publiquessin la sentència tal com es va fer sinó que havia de valorar si es podien o no restaurar els terrenys i si no era així, establir unes indemnitzacions. Amb la decisió dóna la raó a l'Associació de Naturalistes de Girona i Iaeden-Salvem l'Empordà, que demanen que es restaurin els terrenys urbanitzats però no construïts.

La portaveu d'Iaeden, Bàrbara Shmitt, recorda que el Tribunal Suprem va anular una sentència del TSJC el 2011 i va declarar nul el Pla Parcial que regulava la zona industrial de la carretera. Anul.lava la classificació com a sòl urbanitzable de tots els terrenys del polígon industrial que s'havia aprovat amb una modificació puntual del planejament de Roses i la reclassificació es va declarar il·legal.

Però davant d'això la Generalitat, Incasòl i l'Ajuntament van al·legar que no es podia executar la sentència perquè ja s'havien urbanitzat els terrenys. I, a més, va informar que s'havia aprovat el POUM que per l'Ajuntament legalitzava el polígon. Des de les entitats es va demanar que no s'acceptessin els arguments o bé que es fes complir la restauració a la part del polígon encara sense naus i per la part de la sentència que no es pot complir que es demanés una indemnització.

Les entitats van manifestar al tribunal que el POUM intenta legalitzar un pla que ja s'havia anul·lat També qüestionaven que no s'hagués aturat la urbanització quan s'havia demanat la suspensió i paralització de les obres.

El TSJC no ho analitza

El recurs contra la resolució del Suprem de l'Ajuntament, Generalitat i Incasòl es va enviar al TSJC que va donar per executada la sentència amb la publicació del contingut al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC). Contra això, les entitats van recórrer de nou al Suprem amb un recurs de cassació «invocant la producció d'indefensió, la burla del dret a l'execució de sentència i exigint un pronunciament exprés sobre la forma d'executar la sentència o compensar la inexecució». Ara han rebut la comunicació on se'ls dóna la raó.

Pel Suprem, segons la sentència, a la qual ha tingut accés Diari de Girona, no n'hi ha prou que l'Ajuntament i la Generalitat publiquessin íntegrament la sentència del 2011 en què s'anul.lava la classificació com a sòl urbanitzable. Ordena al TSJC que es pronunciï sobre si es pot o no complir la sentència de restaurar l'espai i, a més, si és impossible executar-ho, doni lloc a una indemnització. «Reconeix que se'ns ha generat un resultat d'indefensió» i anul·la les resolucions del TSJC. A més, les entitats recorden que hi ha un altre litigi judicial per la demanda d'un grup de veïns contra una operació urbanística del POUM que anul·la aquest planejament.

Shmitt posa de manifest que no demanen que s'enderroqui la Zodiac i altres petites naus de l'entorn, però sí que es retirin els carrers de la urbanització, una operació que consideren que tampoc tindria un cost gaire elevat.

L'Ajuntament, a qui s'ha adreçat Diari de Girona, no ha valorat encara la nova decisió judicial que posa nous entrebancs al desenvolupament de la zona industrial projectada el 1998, amb la urbanització de carrers però que va quedar aturada pels litigis judicials. Tot i que es va anunciar que es posaven a la venda les parcel·les per part d'Incasòl, de moment no s'ha comunicat cap venda, ni tampoc s'ha començat a construir cap nau industrial.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

L'Alt Empordà

Jordi Masquef, regidor a Figueres.
El PDECat avança en una llista liderada pel regidor a Figueres Jordi Masquef

El PDECat avança en una llista liderada pel regidor a Figueres Jordi Masquef

L'altre aspirant inicial a liderar el partit, Josep Maria Marcé, ha fet un pas al costat i els dos...

Tres lladres estaborneixen amb una pistola una conductora i li roben el cotxe

Tres lladres estaborneixen amb una pistola una conductora i li roben el cotxe

Els fets van passar a Siurana - Van fer veure que necessitaven indicacions per arribar a l'estació...

Figueres incorpora la nova sala Erato a la xarxa d´equipaments de la ciutat

La nova sala de l'Erato s'incorporarà a la xarxa d'equipaments de la ciutat amb la seva posada en...

El ple aprova que el Consell entri a Fisersa, enmig de crítiques

El ple aprova que el Consell entri a Fisersa, enmig de crítiques

El ple extraordinari d'ahir va aprovar també només amb la CUP en contra el concurs pel nou pavelló...

Figueres posa en marxa un pla per reduir el ´nombre preocupant´ de rates i coloms

Felip ha explicat que la voluntat és aconseguir una "fauna amiga" i ha afirmat que no serà una...

L´Estat comença l´obra de la reivindicada rotonda que ha d´unir l´estació del TAV amb Vilafant

Els treballs consistiran a substituir la intersecció per una rotonda que obligui a reduir la...

Enllaços recomanats: Premis cinema