L'Ajuntament de Cadaqués ha acordat amb el Parc Natural de Cap de Creus regular l'estacionament a la carretera que porta a la punta de cap de Creus amb aparcaments. Es preveu fer-ne de l'accés al nucli urbà al Far, en punts propers a les cales, on és habitual l'aturada de conductors. A la carretera es continuaran col·locant pedres perquè no s'hi estacioni.

L'alcalde, Josep Lloret, explica que és una de les petites actuacions que s'han previst en les reunions mantingudes amb la direcció del parc natural. Detalla que hi ha una gran afluència de visitants i actualment s'hi estaciona de forma desordenada. Es disposa d'un aparcament a la zona del Far per unes vuitanta places i d'un segon al principi dels antics terrenys del Club Med, per uns dos-cents cotxes. A la resta de la via és habitual veure vehicles als marges, tot i que en molts punts hi ha pedres per impedir-ho. En alguns casos els conductors fins i tot han fet moure els rocs muntanya avall per estacionar.

El regidor de Medi Ambient, Xicu Saló, explica que han començat a treballar en el projecte perquè "la gent que vulgui visitar les cales de Cadaqués fins al Far, pugui aparcar". En aquest sentit l'alcalde afegeix que la idea és que "puguin aparcar, fer fotos i contemplar les vistes des d'aquell indret".

Saló informa que es treballa per crear-ne quatre o cinc des del corral d'en Morell fins al Far. Serà per a pocs vehicles, quatre o cinc, i són conscients que "no hi cabrà tothom perquè la pressió en algunes èpoques és molt important", però es vol donar facilitats per estacionar i poder passejar, observar el paisatge o anar a les cales. "Per poder accedir a cala Torta, a la Pedrera, a cala Bona, a la cala Jugadora, que són les cales que hi ha, i perquè la gent no se senti assetjada", diu Saló.

La carretera és estreta en tot el tram i l'estacionament als marges en els llocs on és permès és molest per al trànsit i perillós per als vehicles. S'acabaran de col·locar pedres per impedir aparcar-hi. L'alcalde explica que es vol mirar d'aprofitar "tota la pedra que trauran de l'hotel Rocamar", que s'ha enderrocat per aixecar un nou establiment.

El projecte tot just s'ha començat a treballar i el regidor de Medi Ambient constata que s'estan estudiant els llocs i preveient les petites expropiacions de terreny que suposarà en alguns casos.

Pla d'ordenació de la Punta

Fa cinc anys el departament de Medi Ambient de la Generalitat va posar sobre la taula una proposta per regular el trànsit a la punta de cap de Creus, dins el parc natural, que va quedar aturada després d'un fort rebuig popular i per part de l'Ajuntament. Es pretenia restringir el trànsit a la carretera del Far i adequar un estacionament dissuasiu a la part baixa. Els visitants hi podrien arribar amb un transport regular col·lectiu. L'Ajuntament, llavors governat també per ERC, va dir que no es permetria cap barrera al cap de Creus i va posar de manifest que la via és municipal. Saló assegura que allò va quedar descartat.

La nova proposta que ara plantegen l'Ajuntament i el Parc Natural suposaria una petita regulació però amb la idea de facilitar l'accés a un paratge de gran valor natural i paisatgístic.