L'alcaldessa de Vilafant, Consol Cantenys (PSC), té prevista una reunió amb el president del Consell Comarcal de l'Alt Empordà, Ferran Roquer, per abordar la problemàtica de les ocupacions il·legals i buscar, diu, "una solució supramunicipal" a una situació que s'està estenent.

Cantenys explica que les cinc famílies que van ocupar un bloc del seu municipi després d'abandonar el de Mandri de Figueres continuen a l'edifici i que el problema està lluny de solucionar-se. En aquest sentit, diu que Figueres al·lega que els seus Serveis Socials han fet tot el que podien i que se'ls van oferir ajuts per contractar un lloguer. En canvi, les famílies, formades per set adults i fins a 12 menors, afirmen que no tenen altra sortida perquè ningú els vol llogar un pis.

"Hem de trobar una sortida perquè no pot ser que cada ajuntament hagi d'anar pel seu compte i que quan marxin d'un lloc el problema es traslladi a un altre", assegura. Les famílies, la majoria provinents del bloc desallotjat i tapiat de Figueres, van ocupar aquest edifici a mans en part de la Caixa del carrer Tramuntana poc després. En un primer moment, Cantenys va dir que esperava que la situació es pogués resoldre amb el municipi veí, però aquesta solució no ha arribat.

Segons explica, per una banda li consta que l'entitat bancària estaria fent els tràmits legals pertinents però ja avança que "és lent". Per l'altra, i malgrat els contactes, "Figueres ens diu que ells ja van fer tot el que podien i que els van oferir ajuts al lloguer per arrendar un pis", afegeix.

Malgrat això, l'alcaldessa diu que els inquilins al·leguen que "els han fet fora de Figueres, que no tenen feina i que ningú els vol llogar un pis". "És complicat perquè estan empadronats a Figueres i, a més, som conscients de les dificultats que tenen perquè algú els llogui alguna cosa", insisteix. A aquesta situació, s'afegeix el fet que entre les cinc famílies hi ha més d'una desena de menors.

"Abans de festes ja vaig parlar amb el president del Consell i ara hem concertat una reunió per abordar-ho. No pot ser que cada ajuntament hagi d'anar per lliure perquè això és un peix que es mossega la cua", assegura. En aquest sentit, considera que "no se soluciona el problema si es treuen d'un lloc i se'n van a un altre". A més, Cantenys diu que el seu municipi depèn precisament dels Serveis Socials del Consell Comarcal. "Cal que trobem una manera d'enfocar el tema com a comarca", insisteix.