L'equip de Govern de Figueres ha presentat un projecte amb diverses iniciatives al Fons d'Ajuts Europeu Feder per valor de cinc milions d'euros. Es tracta de projecte de desenvolupament que l'Ajuntament preveu executar entre el 2016 i el 2022 amb un cost total de 10.000.000 euros, dels quals Figeres n'hauria d'aportar la meitat. Entre les propostes, destaca la voluntat de crear habitatges socials i rehabilitar immobles per a aquest ús, foment de l'ocupació, pacificació urbana amb creació de zones per a vianants i l'establiment de límits de velocitat a la majoria de carrers així com la creació de carrils bici per a la circulació nord-sud i est-oest.

L'alcaldessa, Marta Felip, assegura que el projecte, que han anomenat EDUSIF, «parteix d'una anàlisi realista de la ciutat. Afrontem els principals problemes i governem per resoldre'ls: l'atur, el risc d'exclusió, les necessitats d'habitatge de la gent gran i els joves, la mobilitat, l'estalvi energètc, la necessitat de desenvolupament tecnològic i el que ens cal per millorar la formació, la cultura i l'esport».

La «carta als reis» municipal projecta un programa per a la inclusió social i la lluita contra la pobresa, amb un pressupost de 3.686.100 euros, té com a objectiu la creació i rehabilitació de pisos socials per posar-los al lloguer a preus accessibles. També preveu iniciatives del foment de l'ocupació, un pla per facilitar l'accés a estudis superios o programes d'activitats física per a gent gran i la població en general. Un altre dels programes dedicat al civisme preveu fer un pla de sensibilitació i ampliació de les actuacions del Pla d'Infància i Adolescència en col·laboració amb AMPA i entitats.

Una altra de les línies presentades al Fons Feder busca afavorir l'economia baixa en carboni amb un pressupost de 3 milions. Això passaria per fer més zones per a vianants, limitar velocitats als carrers, fer carrils bici i millorar els vials d'accés que connecten les estacions amb el centre. També plantegen punts de recàrrega elèctrica i dissenyar un Pla de senyalització digital dinàmica d'aparcament que també ha de servir per controlar l'estat del trànsit. D'altra banda, hi inclouen un ajut per rehabilitar la casa Natal de Dalí o la zona de les basses del Terrisser, que sumen un pressupost de 2,4 milions d'euros.