Els militars van començar fa un parell de setmanes la retirada de munició en terrenys particulars a l'entorn del camp de tir d'Espolla i Sant Climent. És la primera mesura de les acordades amb els ajuntaments després de la caiguda de morters fora de la zona de pràctiques i a pocs metres d'un habitatge al novembre passat. S'espera una reunió amb el nou Coronel a la base, Javier Mur, perquè els informi si s'han pres altres mesures o quan s'esperen materialitzar. Paral·lelament els ajuntaments busquen el suport de Generalitat i Diputació per poder verificar que el camp de tir compleix amb totes les normatives de seguretat.

L'alcaldessa de Sant Climent, Oga Carbonell, confirma que Defensa va tramitar els permisos per poder accedir a les finques de particulars i fa poc més de dues setmanes van informar que començaven a treballar en la retirada de les restes d'armament, però desconeixen si han acabat. És una de les qüestions que esperen tractar en una propera reunió amb el nou responsable a la base, el Coronel Javier Mur, que va prendre el relleu a l'anterior, Rafael Morenza, amb qui s'havien reunit els ajuntaments. Les tasques de neteja haurien de suposar la retirada de munició diversa, des de bales a morters, que els consta que n'hi ha acumulada des dels anys setanta. Els militars que hi haurien acudit amb unitats Tedax van demanar als responsables polítics discreció per evitar la presència de mitjans o curiosos. Carbonell assenyala que es tracta dematerial que pot ser perillós. Entre el que s'havia de retirar o fer explosionar hi havia la desena de granades de morter que van caure a tocar d'un mas, fora dels límits del camp de tir en una errada que els propis militars van qualificar de «gravíssima» i que van comprometre's a investigar.

També s'espera que enretirin la zona de tir un quilòmetre cap a la part nord-oest per allunyar-la de llocs habitats; i que es tanqui la zona de caiguda de projectils. De l'acord de les dues parts en van donar compte als plens municipals perquè, segons l'alcaldessa, «era una manera de formalitzar i que quedés constància» atès que no es va formalitzar cap document amb Defensa. Com que estava previst un relleu del coronel es van citar a una propera trobada, que tindrà lloc en breu per tractar de nou la problemàtica.

A banda d'aquests passos, s'ha donat trasllat de l'acord de ple al grup de de Junts pel Sí al Congrés i abans d'ahir a presidència de la Diputació. L'alcaldessa diu que esperen que les dues administracions «ens assessorin perquè tenen més mitjans i mecanismes per saber quina és la normativa aplicable, distàncies, extensions mínimes... del camp de tir i assegurar-nos que es compleix la normativa». Carbonell constata que «des del moment que hi ha hagut un error com aquest (la caiguda de morters fora del camp de tir) i no és el primer, vol dir que aquí falla alguna cosa».

Els darrers incidents van causar malestar entre els veïns, que en altres ocasions havien demanat mesures que no s'han complert. Per això s'ha constituït la plataforma Alto el Foc a l'Albera, que ja ha recollit mig miler de signatures per demanar que es tanqui el camp. Aquest mes han trobat munició a pocs metres d'un dolmen a Fontanilles, on també hi havia traces de cremat a darrere. Els veïns es queixen de la inseguretat que genera aquest tipus de situacions.