La Fundació Salut Empordà ha presentat aquesta setmana el codi ètic que inclou els quatre principis bioètics (autonomia, beneficiència, no maleficència i justícia) i també altres qüestions com «respectar la dignitat de les persones ateses i professionals, lliure de cap tipus de discriminació ni diferenciació per raons d'ètnia, gènere, creences religioses, polítiques...» o de qualsevol altre tipus.

Entre els compromisos dels òrgans de govern de la Fundació Salut Empordà hi ha el de la sosteniblitat, el de cercar el consens en les seves atuacions i el de tenir «una actitud flexible, transparent, autocrítica, accessible i respectuosa vers els suggeriments de ciutadans i professionals».

El codi s'ha presentat aquesta setmana amb les intervencions del catedràtic de Filosofia i director de l'Observatori d'Ètica Aplicada a l'Acció Social, Psicoeducativa i Sociosanitària de la UdG, Joan Manuel del Pozo; el membre del Patronat i rector de la parròquia de Sant Pere de Figueres, Josep Taberner; i l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip. Del Pozo va ressaltar el compromís que representa aquest document voluntari, no obligat per llei, de la institució amb els professionals, els usuaris i la societat. Van remarcar que el codi també recull l'essència d'altres valors molt importants per una entitat dedicada a la salut: confiança, competència, consciència i empatia. Apunten que els valors van més enllà de l'atenció del cos de les persones i que tenen en compte altres aspectes com el fet que la salut és un estat de complet benestar físic, mental i social, no només l'absència de malalties. Els professionals al centre van destacar la importància de tenir definits uns principis, valors i pautes de conducte, sobretot quan s'han de prendre decisions difícils.