L'alcaldessa de Figueres, Marta Felip (CiU), diu que l'Ajuntament abordarà aquest trimestre els tràmits per desencallar definitivament la reforma de la Sala Edison. Felip assegura que aquest tema s'ha d'abordar properament amb el futur nou director d'Urbanisme i veure, primer, si amb el nou POUM es pot incrementar l'edificabilitat a la zona, tal i com plantejaria la propietat. Si això no fos possible, diu, «caldrà veure si es podrien ubicar metres quadrats en carrers de l'entorn» on, segons diu, l'empresari té altres propietats. «Es tractaria de trobar un punt mig entre el que el senyor Antoni Escudero voldria i el que ha de defensar l'Ajuntament com a interès públic», afegeix.

«El que volem estudiar, i ho abordarem properament, és si a remolc de la voluntat del propietari de tenir més edificabilitat per fer tot el que vol fer es pot disseminar per tot aquell entorn i reformar així tota l'illa del costat dret de la Rambla», explica. Sense concretar de quins immobles es tracta, Felip diu que l'empresari ha anat adquirint altres espais i que això permetria, en cas que la normativa no permeti el que s'hi plantegi, estudiar si es pot repartir en un intent per revitalitzar la zona. «Tot això necessita un projecte clar i conciliar l'ús cultural, comercial i residencial, que són els tres que hi ha permesos. És un projecte ambiciós i, per tant, s'ha de fer bé. Necessitem un director d'Urbanisme, l'arquitecte municipal i els juristes, que ens ajudin a trobar l'equilibri. El propietari té ganes de fer-hi coses i nosaltres ens vam comprometre a iniciar-ho amb força aquest mandat», afegeix.

Precisament, l'empresari assegurava en una entrevista al setmanari Empordà que el seu projecte ajudaria a revitalitzar el centre de la ciutat però que no «l'exposaré en públic perquè ja vaig comentre l'error una vegada». Malgrat això, assegura que es tracta d'un «projecte amb dimensions de ciutat, que ajudaria molt a revitalitzar el centre de Figueres, amb un gran aparcament soterrat, un edifici singular i un hotel de cinc estrelles». Amb tot, Escudero manté que «no és un edifici històric sinó un edifici vell», tot i que admet que hi ha alguns elements, com l'escalinata, que s'han de preservar. «Sóc un amant d'aquestes coses i estaria disposat a rehabilitar-la», afegeix, tot insistint que restaurar tot l'edifici tal i com està és «antieconòmic, no té viabilitat comercial ni per a la gent de Figueres». A més, afegeix, «algun dia caurà».

Més de 30 anys tancada

La sala Edison es va inaugurar l'any 1905 i es va tancar el 1984. Va ser el primer cinema de la ciutat i pioner de l'època. És obra de l'arquitecte Josep Azemar i té una façana modernista amb elements de gran valor, com la sala de miralls o l'escalinata de marbre. Escudero va adquirir l'espai l'any 2003 i hi va plantejar un projecte de 12 milions que preveia fer un espai comercial, habitatges, oficines, un restaurant i un aparcament. La iniciativa es va tirar endavant però es va haver d'aturar.

L'Ajuntament, amb l'exalcalde Joan Armangué al capdavant, va iniciar una modificació del Pla General que Urbanisme va rebutjar perquè considerava que la reforma prevista «desfigurava» l'edifici i suposava una pèrdua dels valors pels quals va ser catalogat. Des d'aleshores i malgrat algunes negociacions, no s'hi ha fet res més. L'edifici continua tancat i en ruïna a l'espera de l'impuls que el desencalli definitivament.