El Consell Comarcal de l'Alt Empordà s'ha compromès a treballar per evitar les ocupacions il·legals de pisos després que l'Ajuntament de Vilafant hagi reclamat una actuació coordinada i mesures concretes. El desembre passat cinc famílies amb menors es van instal·lar il·legalment a un bloc d'aquest municipi a tocar de Figueres l'endemà mateix que fossin desallotjats per ocupar també un bloc de pisos a la capital de l'Alt Empordà. "El que no pot ser és que el problema es traslladi a un altre municipi; cal buscar solucions entre tots", afirma l'alcaldessa de Vilafant, Consol Cantenys. El Consell Comarcal, que és qui té competències en matèria d'habitatge, vol potenciar la borsa comarcal d'habitatge de lloguer entre particulars perquè cedeixin els seus pisos buits. També buscarà la implicació de les entitats bancàries, fins ara poc col·laboratives, perquè ofereixin els habitatges a lloguer social, ja que la majoria de pisos ocupats són de bancs.

Representants del Consell Comarcal de l'Alt Empordà es van reunir dijous passat amb l'alcaldessa de Vilafant, Consol Cantenys, per abordar la problemàtica de les ocupacions il·legals. El detonant ha estat la instal·lació de cinc famílies (7 adults i 12 menors) a un bloc d'aquest municipi propietat d'un banc al carrer Tramuntana l'endemà mateix que fossin desallotjades d'un bloc que ocupaven també il·legalment a Figueres, concretament al carrer Mandri. Això va passar a mitjans de desembre i des de llavors el problema no s'ha resolt.

L'Ajuntament reclama més coordinació entre municipis i administracions per evitar que el "problema" es "traslladi" a un altre municipi com els ha passat a ells i buscar entre tots solucions. Segons Cantenys, "aquest tema s'ha de resoldre amb la implicació de tots els municipis i les administracions, no pas cada ajuntament pel seu costat", i afegeix que la situació actual és "penosa". Per l'alcaldessa, el que no pots ser és que els bancs facin fora a famílies que no poden pagar la hipoteca i que després aquests pisos quedin buits i siguin susceptibles de ser ocupats per famílies que no tenen un lloc on viure.

En el cas d'aquestes cinc famílies, els consta que se'ls havia dit que els buscarien un lloguer social però que a hores d'ara no s'ha trobat encara. Com a municipi, Vilafant no té ara mateix una borsa d'habitatge però estudiaran si en poden crear una. A banda d'aquest bloc de pisos també hi ha altres casos d'ocupacions d'habitatges unifamiliars propieat de bancs si bé des de l'Ajuntament no s'ha donat una xifra exacte.

Pel que fa a Figueres, la Guàrdia Urbana va fer més de 200 actuacions contra l'ocupació il·legal d'habitatges i el frau elèctric i d'aigua durant el 2015. D'aquests, es van detectar 67 ocupacions il·legals i 147 fraus en subministraments de la llar.

Més pisos de privats i bancs

Després de la reunió, el Consell Comarcal s'ha compromès a iniciar de forma immediata una campanya per informar als particulars de la possibilitat d'oferir els seus habitatges buits a la borsa que es gestiona des d'aquest ens, tot recordant els avantatges i garanties d'aquest sistema.

Per altra banda, es va decidir fer una trobada amb les entitats bancàries amb seu a l'Alt Empordà per demanar que posin a disposició de les administracions els pisos buits que tenen per tal d'incorporar-los a la borsa d'habitatge públic de lloguer social. Aquest és un tema que, segons els consell, els afecta i molt perquè la majoria de les ocupacions il·legals que hi ha hagut a la comarca són pisos de la seva propietat.

A banda del president de l'ens, Ferran Roquer, també van assistir a la reunió el vicepresident del consell i responsable d'Habitatge, Pere Casellas, i el conseller comarcal de Serveis Socials, Àlex Hernández, que van expressar el seu malestar per la poca col·laboració trobada fins ara amb els bancs amb el tema del lloguer social. És per això que també es va decidir demanar a la Generalitat més implicació per trobar vies de solució a aquesta problemàtica.

Text