La Jonquera ja ha instal·lat les càmeres a la N-II per al control de la prostitució

Entraran en servei aquest mes, per al 2017 se'n preveuen tres més al Pertús i s'estudia posar-ne al centre històric

05.02.2016 | 19:12

La Jonquera està a punt de posar en servei les quatre primeres càmeres de videovigilància que s’han situat a la N-II en quatre punts estratègics que han de servir per lluitar contra la prostitució a la carretera i pel control de matrícules de vehicles sospitosos. A finals de mes s’espera que entrin en servei. Se’n preveu instal·lar tres més al Pertús per combatre la venda ambulant il·legal i la venda de drogues; i s’estudia quantes en calen al centre històric, on es vol acabar amb la sensació d’inseguretat que generen la presència de proxenetes i prostitutes, o la venda de droga al carrer en alguns punts.

La primera de les càmeres direcció França se situa a la rotonda d’entrada a la Jonquera que dóna accés als primers polígons i àrees de serveis. Al giratori a l’altura dels Bombers i Creu Roja hi ha la segona. La següent s’ha ubicat estratègicament a la sortida 1 de l’autopista per controlar els vehicles que n’entren i surten i la darrera, just abans de les cabines de la duana al Pertús, on hi ha l’aparcament de vehicles. Estan instal·lades en període de prova per començar a gravar a finals de mes. Es capten els vehicles en els dos sentits.

A les dependències de la Policia Local hi haurà el centre de control que gestionarà el propi Ajuntament. Les càmeres gravaran les vint-i-quatre hores. Passat un cert període de temps s’esborraran les gravacions.

La primera fase del projecte de videovigilància suposa un gran salt pel que fa al control de cotxes en un punt estratègic tant per a la Jonquera com per als cossos policials, perquè és la frontera del país. Per això, malgrat que la Jonquera en gestionarà el servei, hi haurà una col·laboració i coordinació amb les policies catalana i estatal.

L’alcaldessa constata que el primer objectiu és «tenir un control de tots els vehicles que accedeixen al municipi per un tema de seguretat i alhora per poder tenir dades reals i poder fer estadístiques». Al software se li poden introduir les matrícules de cotxes sospistosos o de grups criminals per tal que emeti un avís quan les detecti. Per tant, serà una nova eina clau per localitzar cotxes robats o que transportin delinqüents.

El segon objectiu és ajudar a treure la prostitució de la carretera. Sònia Martínez creu que juntament amb l’ordenança i a l’espera sempre que canviï el codi penal, les càmeres ajudaran en aquesta tasca. «Les prostitutes són les víctimes però volem dissuadir els clients», diu Martínez, que constata que «la problemàtica de la prostitució en via pública continua present, i pensem que si les càmeres poden gravar les matrícules, el client s’ho pensarà dues vegades abans d’aturar-se». Confien que si no tenen clients abandonaran aquests punts.

Controlar la venda ambulant
Les càmeres de la N-II són les primeres però se n’esperen almenys mitja dotzena més al Pertús i al centre històric. Al nucli fronterer la problemàtica principal, diu l’alcaldessa, «és la venda ambulant il·legal que afecta molt els comericants» des de fa molts anys. La Jonquera ha pres diverses mesures i manté pressió policial però la problemàtica queda lluny d’eradicar-se. Les poblacions afectades esperen, com amb la prostitució, un canvi en la legislació que permeti lluitar contra aquestes pràctiques. Mentre no arriben, la Jonquera espera que al Pertús les càmeres ajudin a dissuadir venedors i clients, també els que es dediquen al tràfic de droga.

El darrer sector on es col·locarà videovigilància és el centre històric. Aquí l’alcaldessa considera que les càmeres són necessàries per lluitar contra la sensació d’inseguretat que genera als veïns la presència de presumptes proxenetes o la venda de droga al carrer. «Les estadístiques que es presenten des de la policia demostren que és un poble segur, però hi ha una sensació d’inseguretat que causa la gent que passa, proxenetes o que se suposa es dediquen a la venda de droga».

Per controlar aquests grups i donar seguretat als veïns s’estudia en quins punts es poden col·locar. Un d’ells serà el carrer Major i formarà part d’un projecte més ampli de transformació d’aquest vial principal del centre urbà on s’espera un canvi a nivell urbanístic i comercial «que ha d’anar acompanyat d’aquesta garantia de seguretat al centre», diu l’alcaldessa. Elaboraran un estudi per tenir constància dels punts més conflictius del nucli.

Els tres sectors juntament amb les càmeres que els empresaris instal·laran a les àrees de descans esperen que permeti lluitar contra les problemàtiques que aborda des de fa anys el municipi fronterer.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

L'Alt Empordà

Jordi Masquef, regidor a Figueres.
El PDECat avança en una llista liderada pel regidor a Figueres Jordi Masquef

El PDECat avança en una llista liderada pel regidor a Figueres Jordi Masquef

L'altre aspirant inicial a liderar el partit, Josep Maria Marcé, ha fet un pas al costat i els dos...

Figueres fa un pla per reduir el «preocupant» nombre de rates i coloms

Figueres fa un pla per reduir el «preocupant» nombre de rates i coloms

S'instal·laran trampes i s'incorporaran espècies com òlibes i falcons per atacar les poblacions...

Figueres incorpora la nova sala Erato a la xarxa d´equipaments de la ciutat

Figueres incorpora la nova sala Erato a la xarxa d´equipaments de la ciutat

La nova sala de l'Erato s'incorporarà a la xarxa d'equipaments de la ciutat amb la seva posada en...

El ple aprova que el Consell entri a Fisersa, enmig de crítiques

El ple aprova que el Consell entri a Fisersa, enmig de crítiques

El ple extraordinari d'ahir va aprovar també només amb la CUP en contra el concurs pel nou pavelló...

Tres lladres estaborneixen amb una pistola una conductora i li roben el cotxe

Tres lladres estaborneixen amb una pistola una conductora i li roben el cotxe

Els fets van passar a Siurana - Van fer veure que necessitaven indicacions per arribar a l'estació...

Pugen els robatoris a cases a l´Escala

Pugen els robatoris a cases a l´Escala

Els fets delictius han baixat un 9,5% a l'Escala en el darrer any, passant de 730 a 661,...

Enllaços recomanats: Premis cinema