L'Obra Social "La Caixa" i la Diputació de Girona han acabat les tasques de recuperació dels hàbitats dunars de Sant Martí d'Empúries. L'actuació ha consistit en el control i eliminació d'espècies de flora exòtica invasora (bàlsam, allant i atzavara) en una superfície d'1,2 hectàrees de propietat pública. També s'han col·locat plafons informatius en una zona freqüentada per uns dos milions de persones l'any.

El litoral on s'ha actuat se situa entre les dunes de Sant Pere Pescador i el Riuet; i al sud, amb el rec del Molí, el nucli de l'Escala i les urbanitzacions de la zona; a l'oest, amb el nucli de Sant Martí d'Empúries i amb les ruïnes. Per tant, connecta amb el Parc Natural dels Aiguamolls. Es tracta de la zona on hi ha les platges amb forta afluència de gent i en un hàbitat d'interès comunitari prioritari. Les invasions biològiques s'han convertit en la segona causa de pèrdua de biodiversitat després de la destrucció dels hàbitats naturals.

Les actuacions per retirar la flora invasora les ha portat a terme una brigada de sis persones de la Fundació Astres, entitat sense ànim de lucre que té per objectiu garantir un futur digne a les persones amb discapacitat intel·lectual. Han tingut un cost d'uns 30.000 euros.