Barcelona va acollir ahir la presentació de la 5a edició del Festival Internacional del Circ de Figueres, que se celebrarà del 25 al 29 de febrer, i per al que ja s'han venut més de 22.000 entrades de les més de 30.000 que es van posar a la venda. El seu director, Genís Matabosch, va explicar que enguany s'hi podran veure vuit atraccions àeries i set números grupals de les fins a 17 disciplines circenses al llarg dels tres espectacles diferents (Blau, Vermell i la Gala dels premiats). Matabosch també va anunciar que aquest any no es farà el Circ Charlie Rivel, que es va instal·lar a Figueres per Fires i Festes de la Santa Creu.

Hi participaran artistes arribats de 13 països, predominantment asiàtics, alguns dels quals hi actuaran per primera vegada, com el Perú, Taiwan, Armènia o Itàlia. Entre les companyies programades, hi ha el Circ Nacional de Pyongyang, que tornarà al festival amb una nova actuació de funambulisme a més de 9 metres d'alçada i sense cap subjecció. També hi actuarà la companyia Golden Dream, amb teles aèries procedents d'Itàlia i l'estat espanyol. Quant als equilibris, a més de les dues companyies xineses premiades al Festival de WuQiao, també destaca la Troupe Victor, procedents d'Ucraïna amb perxes volants.

La gimnàstica i les arts marcials de la companyia Duo Vitalys, procedents del Perú, també participaran al festival, juntament amb els Zhygaltsov Brothers d'Ucraïna i els Vardanyan Brothers d'Armènia. La contorsió amb equilibris es podrà veure de la mà del Duo Miracle i el Swan Lake de Mongòlia. També hi haurà atraccions d'acrobàcia, cercles, malabars i comicitat.

«No cobreix els costos»

Fins a dia d'avui s'han venut més de dos terços del total de l'aforament però Matabosch diu que, malgrat això, les vendes encara no cobreixen els costos d'una edició on, diu, es prioritzarà «la qualitat artística». El pressupost d'enguany és de 592.000 euros, un terç del qual es destina a despeses de producció i als viatges i tramitacions dels visats. S'estructura en quatre dies de competicions, amb dues semifinals diferenciades. Per una banda, l'espectacle Blau -que es farà dijous i dissabte- i, per l'altra, el Vermell -previst per divendres i diumenge- on es podran veure els 24 números programats. El darrer dia se celebra l'Espectacle d'Or com a cloenda del certamen, en el qual es lliuren els premis a les millors atraccions.