Els Amics de les Festes i Tradicions de Roses, l'entitat que organitza l'empaitada d'ànecs, ha fet una crida a tots els rosincs perquè demanin als responsables municipals que defensin la celebració i que no es prohibeixi. L'entitat va voler fer pública la seva postura aprofitant l'acte d'entrega d'un guardó durant les festes del carnaval. Critiquen les entitats animalistes que no tenen cap interès a negociar. «No poden sortir-se amb la seva, si us plau parleu amb els regidors perquè donin suport a la festa», van dir. Gent del Poble té previst que el tema es decideixi al ple aprovant o no una moció per prohibir els espectacles amb animals.

«Ja fa catorze anys que juntament amb l'Ajuntament organitzem les empaitades d'ànecs i pensem seguir-la organitzant malgrat els entrebancs que ens posen les associacions animalistes». Ho deia el portaveu de l'entitat, Joan Prats, llegint un comunicat que han volgut fer públic. En referència als grups o associacions que hi estan en contra, va recriminar que «ens han insultat, ens han intentat boicotejar la festa, ens han denunciat quinze vegades, una per any, excepte un any que ens van denunciar dues vegades». En canvi, «el departament d'agricultura i medi ambient i la justícia espanyola sempre ens han donat la raó; i fins i tot han fet un lamentable muntatge agafant un ànec i picant un activista».

Entitats, ajuntament i els opositors -col·legis d'advocats i animalistes- s'han estat reunint en els darrers mesos. Davant les postures enfrontades, s'està plantejant la possibilitat de portar al ple una moció per prohibir els espectacles amb animals i que siguin els regidors qui decideixin. Això podria suposar que se suspengui l'empaitada i el correbous de la Festa Major. Durant el discurs, el portaveu de l'entitat va manifestar que «davant les notícies que ens arriben que alguns regidors volen demanar que no es faci més la tradicional empaitada», des de l'entitat volen manifestar que «volem afirmar que no maltractem animals, nosaltres fem la festa amb els ànecs, en tot moment la nostra prioritat és salvaguardar la integritat tant dels ànecs com dels participants». Recorden que així ho certifiquen cada any els guardes forestals i que fins i tot un notari va aixecar acta en una edició. I «els que diuen públicament i reiteradament que l'empaitada malmet la imatge de Roses és totalment equivocat». Els acusen de difondre mentides i que no se'ls doni veu. I van fer una crida perquè els veïns parlin amb els regidors per defensar la festa «d'aquests talibans que no accepten la democràcia».

El portaveu de l'entitat ha explicat a Diari de Girona que «vam intentar arribar a un acord tant amb l'Ajuntament com amb els animalistes i col·legi d'advocats, vam proposar el referèndum, però no volen acceptar la democràcia, l'únic que volen és prohibir-ho i nosaltres, com la llei ens ho permet, no, per què hem de renunciar?». El regidor de Festes, Francesc Giner, ha explicat que es treballa en la moció per intentar resoldre la problemàtica portant el tema al ple.

L'entitat va llegir el comunicat abans de l'entrega de l'ànec d'or pel treball de mantenir les tradicions, un guardó qu enguany va ser pel campaner, Alfons Magester.