L'equip de Govern de Figueres (CiU i PSC) fa marxa enrere i no farà la consulta anunciada per escollir la ubicació del nou pavelló de Figueres. Els socis de Govern havien anunciat fa mesos que es faria un procés de participació ciutadana per triar si l'equipament es feia al sector del castell de Sant Ferran (com portaven els socialistes al programa electoral) o bé al sector Olivar Gran, a tocar de l'Hotel Ronda (com volia CiU). La segona ubicació ja té la qualificació adequada però la del primer, no. Per això, caldria fer un canvi del Pla General que "allargaria més d'un any el procés". A més, els serveis tècnics els haurien dit que la forma més viable seria abordar-ho amb el POUM. Per això, han consensuat fer-lo a la zona sud. "La voluntat és disposar d'un nou pavelló abans del 2019", va precisar.

La primera consulta ciutadana que havia de fer Figueres s'ha aturat abans de començar. El Govern municipal ho havia anunciat com a primera experiència tot i que, a la pràctica, servia per desencallar quina de les dues opcions tiraven endavant, perquè ambdós partits havien fet bandera en campanya de dues ubicacions diferents. Fa setmanes, la pròpia alcaldessa assegurava que la data per preguntar als figuerencs se situaria entre finals de febrer i principis de març però, finalment, ahir van explicar que no es farà.

Segons va dir el primer tinent d'alcalde, Pere Casellas (PSC), la modificació puntual que caldria per adequar aquesta zona als usos necessaris s'allargaria més de l'habitual. A més, va precisar que l'estudi d'aquesta qüestió urbanística es va iniciar a principis de mandat tot i que la recomanació dels serveis tècnics, va dir, no hauria arribat fins ara. Tant Casellas com l'acaldessa, Marta Felip, van argumentar que no veuen correcte tramitar-ho per la via de la modificació puntual, tot i que aquestes actuacions són més que habituals als plens. De fet, algunes, com el canvi d'ús a l'Erato, s'han tramitat recentment enmig de crítiques.

D'altra banda, mantenen que la via més ajustada a dret passaria per abordar-ho amb el POUM i això en retardaria la construcció uns anys. Per això, han consensuat ubicar-lo al sector de l'Olivar Gran, que proposava CiU. "La prioritat és tenir el nou pavelló abans d'acabar el mandat", va dir Felip. En aquest sentit, des del Govern insisteixen que no era possible acabar el projecte en els propers tres anys si es triava l'opció del castell. El pressupost ja contempla una partida per assumir-ne una primera fase i, un cop s'aprovi, preveuen encarregar la redacció de projecte.

L'anunci es va fer ahir en una roda de premsa. Malgrat això, a l'acte hi havia la portaveu del PP, M. Àngels Olmedo, i la d'ERC, Agnès Lladó, que van criticar durament assabentar-se'n així. A més, van dir que just feia una setmana, en comissió informativa, l'oposició va preguntar i els van dir que la consulta seguia endavant i que costaria uns 12.000 euros. "Ens sembla molt bé que prenguin aquesta decisió, però no és de rebut la manera i és increïble que haguem de saber-ho així. Nosaltres també vam ser escollits pels ciutadans", va dir Olmedo. "La decisió deixa clar que tot plegat era un teatre per resoldre una disputa entre els dos partits. No cal que argumentin temes urbanístics que fa temps que sabien", va dir Lladó. A més, va recordar que "des ERC vam demanar a CiU que fossin valents i tiressin endavant aquesta proposta perquè tindrien el nostre suport i no van voler, però ara canvien". "Els hem de recordar, perquè sembla que no se'n recordin, que no tenen majoria", va afegir.