L'Ajuntament de l'Escala ha començat els tràmits per exigir la cessió obligatòria d'una seixantena d'habitatges buits que destinarà a lloguer social. Els propietaris, la majoria entitats bancàries, ja han rebut la notificació municipal d'inici del procés. Ara tenen 15 dies per presentar al·legacions. Les vivendes es destinaran a famílies necessitades.

«Aquest és un pas més en les polítiques d'ajudes socials que s'han anat implementant els darrers anys des de l'àrea de Serveis Socials», ha remarcat l'alcalde de l'Escala, Víctor Puga. L'objectiu és posar les vivendes a disposició de les famílies que ho necessitin, en funció de les necessitats de cada moment.

Les vivendes que es reclamen són les que consten al registre de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya com a buits o ocupats sense títol habilitant. El municipi no compta amb grans blocs nous desocupats com passa en altres poblacions properes i té un ampli parc d'habitatge de segona residència.

Amb la seixantena que apareixen com a buides s'ha iniciat un procediment que permet la nova Llei 24/2015 de Mesures urgents per a afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica amb relació al patrimoni en desús i al decret llei 1/2015 de mesures extraordinàries i urgents per a la mobilització dels habitatges provinents de processos d'execució hipotecària.

Cessió tres anys

Segons la normativa vigent, l'Ajuntament pot exigir la cessió ?obligatòria durant tres anys per tal de poder oferir l'habitatge en lloguer social. Des d'aquí es gestionaria els inquilins i el lloguer que pagaran. El llogater es preveu que pugui només una petita part del cost de mercat, sempre en funció dels seus ingressos.

La mesura es va presentar ahir juntament amb el regidor d'Habitatge, Àngel Rodríguez, i la regidora de Serveis Socials, Maribel Calderon.

Barcelona és una de les ciutats que com l'Escala ha fet una aposta per disposar dels pisos buits dels bancs o gran tenidors aplicant la llei i per destinar-los a lloguer social.