Ferran Adrià no ha renunciat a ampliar El Bulli a cala Montjoi a Roses en una segona fase d'ampliació que li ha de permetre créixer un 300% el volum existent tal com s'havia informat des del seu entorn fa uns dies. Però continua necessitant un canvi de normativa perquè l'actual no ho permet.

L'alcaldessa de Roses, Montse Mindan, ha explicat que així li ho ha comunicat el xef, que vol seguir buscant la manera de poder-ho fer i que per tant «les coses continuen com fa uns mesos». El xef està legalitzant les obres de l'actual fase després que l'Ajuntament s'adonés que no s'ajustaven a la llicència donada.

Precisament sobre la denúncia que dijous va fer IAEDEN-Salvem l'Empordà sobre possibles irregularitats per un moviment de terra «desmesurat i il·legal», l'alcaldessa ha confirmat que no estava previst en el projecte inicial que va obtenir la llicència però que ja està en tràmits de legalització. L'Ajuntament se'n va adonar, es va fer una inspecció i es va requerir que es legalitzés. Segons Mindan, com passa en altres obres, s'ha cregut necessari complementar el projecte inicial per fer accessible l'entrada de l'antiga casa dels propietaris d'El Bulli, Casa Marqueta, perquè persones amb mobilitat reduïda hi puguin accedir quan en un futur sigui visitable. D'aquí la necessitat del moviment de terres que han denunciat els ecologistes. «El problema seria que no es pogués legalitzar però l'Ajuntament ja en tenia coneixement i ja s'està tramitant», ha dit Mindan, que ha recordat que també s'haurà de comunicar a Costes i al Parc.

Inspecció descartada

L'alcaldessa ha descartat que es faci ara una inspecció com reclamen els ecologistes perquè els tècnics ja estan fent un seguiment de les obres. Mindan sí que ha confirmat que els propietaris de la finca hauran de restituir uns pins que es van talar juntament amb uns eucaliptus. Aquests últims són una espècie invasora i no s'hauran de replantar.

L'ambiciós projecte arquitectònic d'El Bulli 1846 en la seva totalitat haurà de sortejar entrebancs abans de fer-se realitat. De moment, el somni d'obrir el 2016 que plantejava el cuiner a la presentació, no s'ha complert. La milionària inversió, nou milions d'euros, no es pot portar a terme si no es canvia la llei i ha de mantenir els espònsors. De moment s'acabarà la primera fase.

L'alcaldessa de Roses ha explicat que Ferran Adrià li ha expressat en una conversa que «tot continuava com havíem parlat fa mesos enrere; es fa l'ampliació del 20% que la llei permet i es continua avaluant i estudiant la possibilitat que l'ampliació (la segona) es pugui fer a cala Montjoi». També li ha manifestat que mai havia dit públicament que no pensava fer la segona fase. Fa uns dies va transcendir a través de l'equip del xef que Adrià havia decidit no fer la segona part d'ampliació cansat de les crítiques rebudes des dels moviments ecologistes per ser una zona protegida.