Els Mossos van detenir el passat 8 de febrer un home de 25 anys, de nacionalitat espanyola i veí de Vilamalla, com a presumpte autor d'un delicte contra el patrimoni històric. El detingut va ser enxampat mentre feia un forat i utilitzava un detector de metalls per buscar objectes antics al jaciment arqueològic de Palol de Sabaldòria, a Vilafant. Malgrat això, després de declarar en seu judicial, el jutge en va decretar la llibertat amb càrrecs.

Els fets es remunten al 20 d'octubre de l'any passat, quan un testimoni va sorprendre el detingut espoliant el conjunt format per l'església preromànica de Sant Miquel i el castell d'època medieval. Es tracta d'unes restes arqueològiques d'art medieval incloses a l'inventari de patrimoni cultural català, de titularitat pública.

Les imatges captades pels testimonis, que van alertar la policia, mostren l'home utilitzant un detector de metalls i fent un forat a terra amb una aixada. Un cop els agents van tenir coneixement dels fets, van adreçar-se al recinte i van fer una inspecció ocular. En aquesta actuació, van poder comprovar com el sospitós havia fet encara més remenaments del subsòl. Una intervenció que, asseguren, va provocar danys en el paviment medieval.

Davant dels fets, els agents de la Unitat Central de Patrimoni Històric, en col·laboració amb la Unitat d'Investigació Criminal de Figueres, van poder identificar l'autor de l'espoli i el van detenir. En l'actuació, li van intervenir fins a tres detectors de metalls, dues aixades, uns guants de treball i una paleta. Segons les investigacions realitzades, els objectes comissats es corresponen amb l'equip bàsic utilitzat per localitzar elements metàl·lics sota terra i fer remocions per extreure'ls.

Danys al paviment

L'extracció arqueològica és una activitat que, quan es fa sense la metodologia adequada, malmet els estrats del terreny, els altera i n'impedeix l'estudi científic. D'altra banda, les troballes arqueològiques són de propietat pública i formen part del patrimoni cultural català. En el darrer any la Unitat Central de Patrimoni Històric ha detingut vuit persones per espoliar jaciments arqueològics, sis d'elles en aquesta comarca.