Roses recuperarà un dels poblats visigòtics més ben conservats d´Europa

L'Ajuntament ha aprovat un projecte que hi permetrà un accés fàcil i ubicar un petit aparcament a tocar l'assentament

24.02.2016 | 07:09
El poblat del Castrum Visigòtic, al capdamunt del turó de Puig Rom · Diari de Girona
El poblat del Castrum Visigòtic, al capdamunt del turó de Puig Rom · Diari de Girona

El difícil accés al poblat visigòtic situat al capdamunt del Puig Rom de Roses impedeix visitar aquest indret de gran interès arqueològic. Ara, però, l´Ajuntament pretén posar-hi una solució adequant l´accés a la zona i promocionant l´espai incorporant-lo al circuit cultural i patrimonial pel seu interès històric, monumental i paisatgístic amb vistes a la badia i al cap de Creus.

El poblat visigòtic del segle VII o VIII de Roses s´incorporarà al circuit cultural i patrimonial amb un projecte per facilitar la seva visita. Es tira endavant just quan s´han reprès les excavacions arqueològiques després de 68 anys. Situat al capdamunt del Puig Rom té un interès arqueològic molt important per ser un dels més conservats d´Europa, però alhora és un mirador de la badia i les muntanyes de cap de Creus.

L´accés actualment és molt difícil i impedeix plantejar-lo com un lloc visitable per cap persona que no conegui la zona. L´Ajuntament pretén resoldre això adequant un accés des d´una finca que es va comprar el 1996 propera al Castrum. El regidor d´Urbanisme i Medi Ambient, Carles Pàramo, ha explicat que s´obrirà un camí «i podrem fer visitable tot aquest espai que considerem de gran interès». A banda del vial d´accés s´adequarà un espai per estacionar-hi uns vuit vehicles.

L´adequació ha de permetre, per exemple, deia Pàramo, la possibilitat de fer-hi arribar el trenet turístic. L´espai té un interès històric i monumental però alhora paisatgístic perquè és un mirador «excepcional» amb vistes a tota la població, la badia i les muntanyes del cap de Creus.

Pel que fa a les restes, és un poblat visigòtic que dataria de l´època clàssica i principi de l´edat mitjana, entre el 650 i 700. De planta ovalada està a dalt de tot del turó i emmurallat. Va ser declarat Bé Cultural d´Interès Nacional el 1963. S´hi van portar a terme excavacions els anys 1917, 1946 i 1947. A través d´un conveni amb la Universitat Rovira i Virgili es van rependre l´estiu passat després de 68 anys.

El 2015 es van preparar els terrenys i aquest es portarà a terme l´excavació. L´arqueologa, Anna Maria Puig, va explicar a Diari de Girona, que es va retirar tota la terra que colgava de feixes de vinyes arribant fins a l´estructura dels enderrocs de les cases que ara es podran anar definint. Sitges, petites peces de ceràmica i objectes han estat les primeres troballes.

El projecte té en compte l´atractiu turístic de l´espai i per això es pensa a consolidar els murs. Una vegada amb l´accés condicionat es podrà visitar un poblat visigòtic que es considera únic a Catalunya perquè hi havia ocupació en altres llocs però poblats emmurallats i amb un bon estat de conservació com el de Roses no n´hi ha. Una vegada vagin avançant les excavacions s´aniran aportant noves dades per aprofundir en com vivien i com es relacionaven amb la resta de la comarca els habitants del poblat que es van assentar al capdamunt d´un turó.

Roses té altres punts de gran interès arqueològic que són visitables. El més conegut és la Ciutadella, amb restes de diferents períodes. Un passeig pels entorns permet també apropar-se a les restes megalítiques disperses.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

L'Alt Empordà

A l´Empordà ja s´elaboren vins ´excepcionals´
A l´Empordà ja s´elaboren vins ´excepcionals´

A l´Empordà ja s´elaboren vins ´excepcionals´

Per primera vegada, un vi empordanès entra a la selecta categoria dels vins més ben puntuats de la...

Roses donarà usos a tot l´edifici de Ca l´anita sis anys després de construir-se

Roses donarà usos a tot l´edifici de Ca l´anita sis anys després de construir-se

Cultura ha començat a programar tallers gratuïts per a totes les edats fins a finals d'any i en...

Un home de 71 anys resulta intoxicat per fum en l´incendi d´un pis de Figueres

Les flames han afectat tota una habitació i la façana del bloc

Enxampat a la Jonquera amb 240 quilos d´haixix ocults entre palets del camió

La Guàrdia Civil va trobar la substància estupefaent després que el camioner no pogués acreditar...

Els atracadors de Bàscara es van endur uns 80.000 euros de la caixa

Els atracadors de Bàscara es van endur uns 80.000 euros de la caixa

Els dos lladres que dimecres al migdia van assaltar l'entitat de la Caixa a Bàscara es van...

Mor un home de 64 anys després de caure per un penya-segat

Mor un home de 64 anys després de caure per un penya-segat

La víctima va patir una parada cardiorespiratòria i tot i que se'l va poder recuperar i traslladar...

Enllaços recomanats: Premis cinema