La confraria de pescadors de l'Escala i l'Ajuntament tiraran endavant un projecte per ajudar a la reproducció de la sèpia a la badia de Roses per tal de garantir el futur de l'espècie. Es facilitarà la reproducció mitjançant la col·locació de ponedores, i els ous que recullin les xarxes, perquè no es perdin, es col·locaran en incubadores a sis metres de profunditat fins que eclosionin.

Les ponedores es construeixen amb branques de matolls. Allà es pretén que les sèpies puguin pondre els ous de forma segura. Tot i això, conscients que a les xarxes o altres estris de pesca sovint s'hi enganxen de forma accidental alguns ous, s'ha buscant la manera que no es perdin com passava fins ara. Els que quedin enganxats accidentalment es portaran a un viver que estarà instal·lat al port. Des del port es traslladaran a unes gàbies innovadores que actuaran com a incubadores a sis metres de profunditat fins a l'eclosió i el naixement de les sèpies. Segons han explicat, aquest és un sistema pioner perquè fins ara les experiències pilot que s'han fet han estat només de zones de posta controlades al parc del Montgrí. El viver que s'instal·larà al port tindrà també la funció pedagògica, de divulgació i de sensibilització. Els participants al projecte remarquen que la idea és «retornar al mar, no només extreure».

Afavorir la pesca i la sèpia

Per això el projecte és vist des de tres vessants. El regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de l'Escala, Àngel Rodriguez, ha explicat que es planteja «a nivell mediambiental, per afavorir les condicions de reproducció de la sèpia; a nivell econòmic, afavorir la pesquera; i a nivell educatiu i de sensibilització de la població, en la protecció del medi marí». També destaca que serà la primera intervenció de la seva àrea a l'àmbit marí.

L'Ajuntament participa en el projecte aportant 6.460 euros, més de la meitat del cost global del projecte que tindrà una vigència, de moment, de tres anys. El conveni de col·laboració que dóna el tret de sortida al projecte es va signar ahir al matí amb el club Nàutic de l'Escala i les empreses Orca Diving, Rycsa, Tònic Disseny, l'Hostal Empúries i Quercus Sapiens.