L'equip de Govern de Figueres (CiU i PSC) ha signat un acord d'estabilitat amb Compromís d'Esquerres per Figueres (CExF). L'acord donarà al govern el vot que li falta per arribar a la majoria d'onze regidors però el regidor, Xavier Monfort, no entrarà al govern, tampoc tindrà cap dedicació ni cobrarà cap mena de retribució. A més, a la pràctica suposarà la invalidació del pacte subscrit amb el PP al juliol i que només executava un dels dos edils, Diego Borrego. L'alcaldessa, Marta Felip (CiU), i el tinent d'alcalde, Pere Casellas (PSC), van mostrar la seva satisfacció per haver treballat per aconseguir estabilitat necessària per afrontar els reptes de futur. Monfort va assegurar que podrà fer virar l'Ajuntament cap a polítiques d'esquerra i que es tracta d'un acte de «responsabilitat». De moment, ja s'han fet alguns canvis al pressupost per atendre demandes de la formació.

Podria semblar una reedició del que el govern de Santi Vila va fer el 2007 però l'acord anunciat ahir en roda de premsa a una hora ben poc habitual i sota un altre motiu dista del que l'aleshores regidor d'ICV, Richard Elelman, va segellar amb l'ara conseller i Casellas. Monfort no tindrà cap regidoria -tot i que a la pràctica es farà càrrec de la participació ciutadana-, ni dedicació de cap tipus ni tampoc remuneració econòmica. Donarà suport al llarg del mandat als pressupostos, al pla de govern i als temes relacionats amb les ordenances fiscals. A canvi, el Govern incorporarà diversos aspectes aportats per la formació i precisats al document signat i que passen sobretot per l'àmbit de la cohesió social, la millora de la política fiscal, joventut, gent gran, habitatge, sostenibilitat, medi ambient, gestió de residus, mobilitat o promoció econòmica socialment responsable.

No els donarà suport, en canvi, en temes en els quals la formació s'hagi mostrat en el passat contrària (com ara en el projecte del local buit del Sant Pau, la Edison o el projecte de la Unió Esportiva), en mocions o en temes d'infraestructures supramunicipals. L'acord també estableix que el 2017 es crerà una plaça en plantilla per a una persona encarregada de participació -tot i que la direcció la tindrà Monfort- malgrat que, de moment, ho farà un càrrec eventual. També es revocarà l'acord pel qual es van delegar diverses competències del Ple a la Junta de Govern i la delegació de competències en matèria d'habitatge al Consell Comarcal. El pacte també preveu crear una comissió de seguiment o el seu trencament en cas d'incompliment dels compromisos, entre d'altres aspectes.

La formació compta amb membres d'ICV-EUiA, Podem i independents. Monfort va dir que té el suport de l'agrupació però va explicar que no es decarta que Podem ho sotmeti a assemblea.

Les primeres mesures ja s'han incorporat a través del pressupost que passarà per ple dijous vinent -i que podria comptar, també, amb l'abstenció de Ciutadans-. En aquest sentit, s'ha incrementat la partida de participació en l'àmbit de districtes, es destinaran 100.000 euros a la supressió de barreres arquitectòniques i a ajuts a comunitats privades per ajudar-los a eliminar-les i s'ha previst també una partida de 150.000 euros per a la millora de l'eficiència energètica en edificis municipals. La resta, va precisar Felip, s'hi anirà incorporant al llarg del mandat via modificacions de crèdit.

Pel que fa a l'altre acord que van signar al juliol amb el PP i que durant mesos ha implicat un dur enfrontament entre els dos regidors del partit, Felip va limitar-se a dir que esperava que els populars fossin «conseqüents» i que l'acord amb compromís preval per sobre d'aquell. Preguntada sobre si l'edil del PP seguiria o no cobrant una retribució per assistir a les juntes de govern -tal com establia l'acord-, l'alcaldessa va dir que no tot i que hi «podrà assistir tothom qui vulgui».

En aquest sentit, Monfort va insistir que no podien permetre que Figueres seguís pactant amb la dreta, que «abans ho han de poder fer amb l'esquerra» i que el seu objectiu és incidir al màxim en les polítiques de Goven. A més, va assegurar que «en la feina dels partits polítics hi entra fer un pas fora de la zona de confort». «Després de les passades eleccions, haguéssim preferit fer un govern d'esquerres però no vam veure massa predisposició d'alguns partits per fer-ho», va afirmar. En aquesta línia, tant Felip com Casellas van assegurar que els darrers comicis van deixar clar que la ciutadania reclamava diàleg i entesa davant d'una clara fragmentació i que això és el que aquest acord simbolitza.