El Grup Amics de la Bici Almogàvers de l'Empordà integrat per Mossos d'Esquadra de l'Alt Empordà han organitzat una iniciativa per recollir fons per ajudar companys del cos amb dos fills amb malalties poc habituals, l'Asier i l'Ana. Amb una caminada popular a Cànoves es recolliran diners que se sumaran a projectes en marxa per tal d'investigar.

La caminada es farà el 3 d'abril amb un itinerari de 6,5 quilòmetres al voltant de la Riera de Cànoves fins al pàrquing de l'embassament de Vallforners. Tot i que la iniciativa ha sorgit des de l'Alt Empordà, la caminada es portarà a terme al Vallès Oriental. S'espera la presència de gent d'arreu de Catalunya.

El grup de la bici no són els únics que han volgut ajudar els petits. Albert Palacio és un altre agent que recorrerà tres mil quilòmetres, de Roma a Santiago de Compostel·la per l'Asier. Cada quilòmetre el vendrà a un cèntim. I com en el cas de l'Ana, des de la plataforma www.implica-t.org hi ha dues campanyes engegades per aportar diners que han de servir per a projectes d'investigació.

L'Asier és un nen de nou anys d'una companya destinada a la comissaria de Granollers. Pateix un tumor cerebral difús (DIPG), un tipus de tumor que es localitza en el tronc cerebral, una estructura del sistema nerviós que connecta entre si la medul·la espinal, el cervell i el cerebel. La malatia és incurable i hi ha pocs casos, uns 300 ?l'any en tot el món. L'hospital Sant Joan de Déu de Barcelona és el principal centre en Espanya per a la investigació d'aquest tipus de tumor. Fa anys que treballen juntament amb altres laboratoris d'investigació en l'àmbit internacional per avançar l'estudi d'aquesta malaltia.

L'Ana, per la seva banda, té 5 anys. Té diagnosticada una dermatomiositis juvenil, un malaltia greu, crònica i estranya que afecta a quatre nens de cada milió. En l'actualitat no existeix cap projecte com aquest a Espanya que contempli a la seva primera fase la creació d'un registre de pacients amb dades clíniques exhaustives que permeti conèixer de forma detallada el nombre aproximat de pacients que hi ha al país amb aquesta patologia. Es treballa per un projecte que permetrà establir patrons de diagnòstic/pronòstic de la malaltia, consensuar protocols assistencials i la creació del bio-banc nacional. A partir d'aquí s'espera començar la investigació i estudis per a noves opcions terapèutiques. Des de la plataforma implica-t.org també es recullen fons per als dos projectes.