El cicle d'activitats culturals i expositives Empordoneses acull en l'edició d'enguany un centenar d'artistes de diferents disciplines que oferiran activitats a Figueres i Roses. El fil conductor d'aquesta edicio són els refugiats per la situació d'emergència humanitària que es viu actualment a Europa.

El cicle es va estrenar ahir amb la inauguració d'una exposició de pintura, RE, de l'artista Anna Morera al Cafè dels Tints; i la intervenció efímera Apunts de viatge, obra de l'escriptora Maria Mercè Cuartiella i el dissenyador Abdon Jordà a la Biblioteca Fages de Climent de Figueres. Però el cicle continuarà amb activitats programades fins al 7 de maig.

El 2 d'abril s'inaugurarà l'exposició central, una mostra multidisciplinària que enguany per primer cop surt de Figueres i se situarà a Ca l'Anita, a Roses. fugiRfugi s'estrenarà amb una acció de la companyia de dansa El Paller i en la mostra hi participen fins a fins a vint-i-vuit artistes més.

La temàtica dels refugiats escollida per aquesta edició, segons ha explicat una de les organitzadores, Pilar Farrés, pretén servir per «promoure el debat i sacsejar les consciències sobre un fet candent de l'actualitat».

El regidor de Cultura de Figueres, Alfons Martínez, ha definit el cicle com «imprescindible en el curs de l'any cultural a Figueres».