El Titanic, en forma de maqueta gegant, lleva àncores. Va néixer a Castelló d'Empúries perquè 103 anys després de l'enfonsament es pugui reviure l'estada de luxe al seu interior. Des de la setmana passada es pot veure al Parc de les Ciències de Granada. Donarà la volta al món dins una exposició. Per la gran expectació generada s'ha decidit deixar-lo un mes al parc. Els dos primers dies va rebre cinc mil persones i centenars es van quedar al carrer.

Una ampolla d'Henri Abelé, la mateixa marca de champán que es va servir el 1912, ha servit per iniciar el trajecte dels dotze metres de llarg per 4,5 d'amplada i tres d'alt del nou Titanic. Són les dimensions de l'espectacular recreació del buc en la que un minuciós treball que ha durat dos anys ha permès disposar d'una joia en el món de la maquetació. L'equip, dirigit per l'escultor de Castelló Enric Calvo, ha recreat des del port on va sortir fins les estances interiors.

El vaixell estava atracat al port de Southampton esperant un viatge que l'havia de portar fins a Estats Units. Al costat de babord es mostra el vaixell just aquell dia 10 d'abril que sortia dels hangars de la naviliera White Star Line. S'hi poden veure els ponts d'embarcament, transeünts, grues i vehicles de l'època. Per estribord, el casc del buc està obert per poder veure l'interior. La sala de calderes, els camarots de tercera classe -situats a la popa i la proa- o la famosa escalinata central coronada per una singular cúpula són alguns dels elements que permeten fer un viatge a l'interior del transatlàntic. Van ser pocs qui el van trepitjar però milions de persones mantenen a la retina les imatges que diversos films han mostrat narrant la tragèdia on van morir 1.500 persones. La Fundació Titanic ha donat vida de nou a la sala de tertúlia, la de fumadors, l'hospital, el restaurant de primera classe o el menjador de tercera, que s'han reproduït a petita escala. El president de la Fundació Titanic, Jesús Ferreiro, remarca que "la maqueta causa impressió, té els més mínims detalls" d'un vaixell que tenia una extensió equiparable a tres camps de futbol.

Per ajudar a imaginar-se el viatge a cada racó del buc, expliquen des de la Fundació, es compta amb una autoguia que repassa la història. Es donen detalls a l'espectador com qui van ser les tres primeres persones a morir després de la col·lisió amb l'iceberg: tres carters que no van voler que es mullés la correspondència que viatjava a Estats Units.

La maqueta forma part de l'exposició "Titanic. The Reconstruccion", on també hi ha objectes reals del Titanic, com instruments dels músics o eines. La mostra ara recorrerà diferents països. Per l'expectació generada, s'ha decidit que aquest mes es mantingui a Granada.