Viladamat va sortir al carrer ahir per protestar per la decisió de l'Audiència Nacional d'investigar-los per la resolució de desconnexió del Parlament. L'Ajuntament va rebre ahir el requeriment del tribunal on se li demana que enviï tota la informació referent a l'acord de ple del passat 16 de novembre, quan el consistori va aprovar per unanimitat una moció de suport a la resolució rupturista. L'alcalde, Robert Sabater (CUP), ja ha avançat que no pensen enviar res perquè no reconeixen «cap autoritat moral, política o jurídica de cap institució de l'estat espanyol». El partit va convocar una concentració en contra del requeriment sota el lema «Desobeïm». Viladamat se suma als set municipis investigats arreu de Catalunya, entre els quals hi ha Celrà i Girona.

L'alcalde de Viladamat, el de Verges, Ignasi Sabater, i el diputat de la CUP, Benet Salellas, van encapçalar ahir la protesta a la que havien cridat a atot el poble, una part del qual va respondre assistint a la concentració. L'objectiu era que tots els veïns donessin suport al posicionament de tot l'Ajuntament. Per això es va llegir un manifest no només signat per la CUP, sinó també per CiU que el dia de la votació també s'hi va sumar.

El ple de Viladamat està format per sis regidors de la CUP i un regidor de CiU i el passat 16 de novembre tots set van votar a favor d'una moció que recolzava la resolució de desconnexió del Parlament.

Actualment, el tribunal investiga Celrà, Deltebre, Girona, Igualada, la Seu d'Urgell, Manresa i Vic, i va arxivar els casos de Sant Cugat del Vallès i Premià de Dalt. A Celrà, per exemple, ja li han notificat dues vegades el requeriment però l'ajuntament, governat per la CUP, s'ha negat a enviar cap documentació.En el cas de Viladamat, el requeriment arriba setmanes més tard que a la resta d'ajuntaments. «Suposo que volen forçar les institucions a prendre posicionament, i el nostre és molt clar: desobeir», ha manifestat l'alcalde, Robert Sabater.

Com en els requeriments anteriors, el jutjat central d'instrucció informa el consistori que s'han obert diligències prèvies contra el consistori arran de l'aprovació d'aquesta moció i demana la informe de secretaria i intervenció de l'acord de ple i que s'identifiquin els regidors que hi van votar a favor i en contra. «Aquesta informació és pública, està penjada a tots els taulells i a la pàgina web de l'ajuntament; en tot cas que ho busquin ells, no els hem de donar cap explicació», ha manifestat l'alcalde.Com ja ha fet Celrà fins en dues ocasions, Viladamat tampoc enviarà cap informació cap a l'Audiència Nacional. «Fent valer el que va aprovar el Parlament i també el que el poble de Viladamat ha expressat a través d'eleccions i de la consulta del 9-N, desobeirem el requeriment perquè no reconeixem cap autoritat moral, política o jurídica de cap institució de l'estat espanyol», ha sentenciat Sabater.