Autors clàssics catalans com Ramon Llull, Bernat Metge o Joanot Martorell; altres més contemporanis, com Josep Pla, i fins i tot actuals, com Maria Mercè Roca i Núria Esponellà, han acabat al contenidor blau d´Avinyonet de Puigventós al costat de Franz Kafka, Manuel de Pedrolo o Plató. Són alguns dels llibres, per al govern, «obsolets» d´una llista del cens que es va acabar el 2011 i que xifra en 1.390 els volums que hi havia a les prestatgeries de la biblioteca als que s´hi haurien de sumar centenars més que no es van treure ni de les capses. L´Ajuntament ha demanat disculpes i divendres se celebrarà el ple extraordinari demanat per ERC per donar explicacions i on hi ha la proposta de cessar la regidora de Cultura, Júlia Gil.

El cens dels llibres es va fer en diferents etapes. Segons les fonts del Diari de Girona, la darrera persona que el va acabar el 2011 el va tancar amb els 1.390. Detalla per temàtica els llibres que, des de diferents donacions, van arribar a la biblioteca. Hi ha una àmplia col·lecció d´enciclopèdies, des de la Gran Enciclopèdia Catalana a d´altres de temàtiques. Filosofia, Lingüística, Ciència, Teatre en català, Geografia, Poesia o narrativa en català són altres classificacions que es van fer en el cens. Hi ha autors catalans, de la resta de l´Estat i l´estranger de diferents èpoques i moviments literaris.

Una de les donacions va ser la del músic Quimi Portet. Les obres completes de l´escriptor Josep Pla, però també hi apareixen les Obres Completes de Miguel de Cervantes; o La aventura de la vida. Crónica de viajes de Félix Rodríguez de la Fuente»; o els vint-i-set volums de la Catalunya Romànica de l´Enciclopèdia Catalana.

Al contenidor blau hi han acabat els clàssics catalans com Tirant lo Blanc, de Joanot Martorell; Valter e Griselda i altres textos, de Bernat Metge; o Comedia del beato, de Ramon Llull. Apareixen al costat d´altres reconeguts títols com L´escanyapobres, de Narcís Oller; el K. L. Reich, de Joaquim Amat-Piniella; o Aloma, de Mercè Rodoreda. Un cop d´ull a la llarga llista de llibres de la biblioteca permet veure altres escriptors de renom d´arreu del món, com Tolstoi, Antonie de Saint-Exupery amb Pilot de Guerra; Camilo José Cela, o el recentment desaparegut Umberto Eco.

La majoria d´autors no podran lamentar-se pel poc valor que han donat a les seves obres. Però no sé què diran Maria Mercè Roca, Núria Esponellà o Josep Lluís Carod-Rovira, altres noms que apareixen. I altres que no han sortit de les caixes, de donacions com les de l´advocat Josep López de Lerma.

L´Ajuntament va decidir convertir la biblioteca en un espai de coworking pel poc ús que se´n feia i va optar per reciclar els llibres, una decisió molt criticada. ERC va demanar un ple, que s´ha convocat per divendres al migdia. A banda de les explicacions, es demana cessar la regidora i crear un espai de sala de lectura.