El govern d'Avinyonet de Puigventós descarta cap dimissió per haver llençat els llibres de la biblioteca al contenidor blau però faran una nova sala de lectura. Ho anunciava al ple celebrat ahir a petició d'ERC?a qui, amb actitud d'ofesos i sense ganes de donar explicacions, va acusar de voler criminalitzar-los. Es va limitar a contestar de forma escueta les respostes formulades pel grup sense permetre el debat. No es va aclarir ni la quantitat de llibres, ni qui els va declarar obsolets. El que sí va deixar clar és que no cessarà la regidora de Cultura, Júlia Gil, a qui va elogiar i va dir que serà la seva successora quan ell plegui, que està previst el juny vinent del 2017. La responsabilitat la va atribuir als cinc regidors.

«Estiguin ben tranquils», va dir l'alcalde, Josep Maria Bartolomé, «si necessitem tres mil, quatre mil, cinc mil, quinze mil o vint mil llibres, no hi ha cap problema» perquè han tingut l'oferiment del servei de biblioteques de la Diputació, la Generalitat i particulars. Servirien per tornar a disposar d'un espai de lectura, tot i que posen condicions. Demana que hi hagi garanties que se'n farà un ús. La nova biblioteca van voler deixar clar que no es farà perquè ho demani ERC sinó que ja hi estaven treballant i fins i tot es va oferir un espai al grup de veïns que la demana.

L'alcalde va manifestar, una vegada acabat el ple, que es proposarà una reunió amb els cinc regidors i les persones que la reclamen on hi ha jubilats disposats a fer-se'n càrrec. Es convidarà ERC però els adverteixen que hi han d'anar per aportar solucions i no «perquè demanin dimissions».

Aquesta actitud d'ofensa cap al grup municipal per les crítiques al llençament dels llibres de la biblioteca al contenidor de reciclatge es va mantenir durant tot el ple convocat a petició dels republicans en el que es demanaven explicacions, informació més detallada i concreta, la dimissió de la regidora de Cultura i una nova sala de lectura. El darrer punt va ser de l'únic que en van poder treure una resposta clara. Bartolomé no va permetre intervenir ningú més del seu grup i d'ERC, només al portaveu. Es va limitar a contestar les preguntes prèviament formulades i va permetre al regidor republicà un segon torn d'intervenció. «L'objecte del ple és obtenir un rèdit polític per part de l'oposició, em limitaré a llegir la resposta», va dir l'alcalde, que va acusar-los de voler-los «criminalitzar».

«No rotund» a la dimissió

Va deixar clar que es va tancar perquè en quinze anys no havia tingut usuaris. Respecte a la decisió de llençar els llibres, va dir que es va prendre en una reunió de treball dels cinc regidors de l'equip de govern. Per tant, alçant la veu i en un to teatralitzat, va dir un «no rotund» al cessament de la regidora de Cultura, a qui va elogiar i va anunciar com a sucessora seva. Va explicar que ell ja no es voliar presentar a les darreres eleccions i les previsions són que plegui a mitjans de juny de l'any vinent.

El reciclatge es va portar a terme en el marc d'una campanya, Repaper. No se sap el benefici que en treuran fins a final de curs. Tampoc va quedar clar quants llibres es van llençar. Bartolomé es va limitar a dir els quilos que hi havia en dues dates concretes: 118 i 440 quilos, va dir. I qui els va declarar obsolets tampoc es va voler aclarir.

Només va demanar disculpes si havia ferit sensibilitats entonant un «mea culpa» de tot el grup.