L'equip de govern de Figueres (CiU i PSC) reprendrà el Pla de Barris del centre històric amb l'objectiu de reformar i dinamitzar el carrer de la Jonquera, el Barceloneta i l'Ample, que van quedar pendents quan va abordar una part del projecte. L'alcaldessa, Marta Felip (CiU), diu que l'objectiu és convertir aquesta zona en un barri vell a l'estil gironí on no només els carrers siguin amables sinó també on la gent hi visqui i hi hagi establiments comercials. Per això, estan treballant en un projecte més integral que un rentat de cara a la zona i on siguin compatibles els usos comercials, residencials i d'oci. El pressupost d'enguany compta amb una partida de 300.000 euros per començar a abordar el del carrer la Jonquera.

Figueres va enllestir l'any 2012 una part del projecte del Pla de Barris, que pretenia transformar el nucli antic de la ciutat. La Generalitat, que finançava la meitat dels prop de deu milions en què estaven pressupostades les obres, va alentir pagaments i va deixar en mans dels ajuntaments continuar o no. Figueres va aprovar el 2014 demanar una pròrroga. Aleshores s'havia rehabilitat la plaça de les Patates, el carrer Muralla i Canigó. La transformació d'aquestes zones ha estat evident i a hores d'ara la plaça de les Patates s'ha convertit en una nova zona d'oci nocturn i gastronòmic. Conscients d'això, Felip diu que volen acabar el que van començar, recalendaritza-ho i tenir-ho enllestit el 2018.

Jonquera, revitalitzat

El carrer de la Jonquera serà el primer, amb una inversió d'uns 300.000 euros. De fet, amb la fi dels lloguers antics aquest tram està en plena efervescència, amb múltiples locals en obres on es faran pisos, restaurants i establiments comercials. I és que la intenció és combinar diferents usos que donin vida i dinamitzin la zona. Un cop acabada aquesta actuació, la previsió és que el 2017 s'abordi la reforma del carrer Barceloneta i el 2018, la de l'Ample.

Però no només això. Felip assegura que s'està treballant per trobar línies de finançament que permetin donar ajuts a la rehabilitació de façanes antigues, l'eliminació de barreres arquitectòniques i incentius per a la instal·lació de petit comerç via ajuts. Felip diu que "no pot ser que només sigui un model d'oci i comercial que a les vuit del vespre estigui buit". "Serà la renovació d'un barri antic preciós on puguin viure els que opten per residir a centres històrics. Un model a l'estil del Barri Vell de Girona o del Born de Barcelona", assegura l'alcaldessa.