Un canvi a les ordenances municipals de Roses ha variat les condicions per accedir a la ­bonificació del 35% de la quota de la llar d´infants i ha suposat que un grup de pares a qui se´ls va concedir fins al juny, -tot i que sempre ­subjecta a canvis a l´ordenança- s´hagin vist ara exclosos. Els pares recullen signatures perquè creuen que els haurien d´acabar de donar l´ajuda fins al juny. L´Ajuntament, per la seva banda, entén que els nous ­criteris són més justos perquè fins ara podien optar a l´ajuda persones amb un poder adquisitiu elevat.

A les ordenances del 2015 s´establia que la quota de la llar d´infants de 136,80 euros es podia veure rebaixada en un 35% si els ingressos de la unitat familiar eren inferiors a 13.620,60 euros l´any per membre de la família. Als canvis aprovats al gener d´aquest any redueixen la xifra fins als 7967,73 euros per membre. Això ha suposat excloure diverses famílies.

Una de les queixes dels afectats és que es canviï a mitjans de curs. Als documents municipals en els que s´informa de la concessió s´especifica que s´aprova la concessió de la bonificació «per cada un dels subjectes passius en la quota de permanència del curs escolar 2015-2016» i en el requadre sobre la vigència es diu que serà de setembre de 2015 a juny de 2016. Malgrat en un dels apartats del document s´especifica que està subjecte a canvis a les ordenances, els pares entenen que el lògic seria que es donés per curs.

En el document a través del qual recullen signatures manifesten que «al nostre entendre, l´ajuda és per curs escolar i no per any natural, i que la informació rebuda durant tot el procés ha sigut nul·la». Alguns pares amb qui ha parlat Diari de Girona admeten que als documents hi apareix la clàusula però creuen que hauria de ser més clar perquè no tothom ho entén. Demanen que «segueixi en vigor la bonificació que està acceptada fins al juny del 2016 amb les mateixes condicions anteriors» i que se´ls abonin els mesos anteriors. I també que el curs escolar «no estigui condicionat als canvis d´ordenances per any natural, ja que un curs escolar està constituït per dos anys diferents, i es tinguin en compte totes aquelles qüestions que fan referència a l´ensenyament per períodes de curs escolar». A través del document reclamen que s´estudiï cada cas.

El regidor d´Hisenda, Marc Danés, amb qui s´han de reunir representants d´algunes famílies, ha explicat que l´Ajuntament va decidir canviar les condicions perquè la podien rebre persones que ingressaven per unitat familiar quantitats força elevades. Per exemple, diu Danés, si eren una parella amb un fill i cobraven menys de 39.000 euros la podien rebre. Com que l´Ajuntament ja assumeix part el cost de la llar d´infants oferint una quota reduïda van valorar que es podien destinar els diners a altres necessitats. Respecte al canvi posa de manifest que les ordenances són anuals i que aquest és el sistema que han d´utilitzar.