L'Escola d'Hostaleria de Figueres i Càrites han signat un conveni a través del qual el centre educatiu donarà els excedents de pa i dolços que es produeixen en un curs de cuina que s'està fent aquest any. La directora de l'escola, Sandra Gard, diu que van decidir estudiar quines mesures prenien per donar ús a aquests productes que, per una banda, serveixen per dotar el restaurant del centre i, per l'altra, formen part de les pràctiques de l'alumnat. L'acord, que es va signar la setmana passada, es comença a posar en pràctica en els propers dies.

Aquesta no és la primera vegada que l'escola participa en actuacions socials d'aquest tipus. El 2011, aquest diari mostrava amb un reportatge com a través d'un conveni amb l'Associació de Serveis Integrals de Futur de Figueres es donava menjar a una desena de persones d'entre 70 i 90 anys sense recursos econòmics i que, sovint, passaven amb només un àpat diari. En aquell cas, l'ens també oferia els àpats a través d'un acord amb l'entitat que ajudava a persones grans amb dificultats econòmiques.

Gard diu que actualment no es realitza cap actuació d'aquest nivell però que estan oberts a fer-ho sempre que sigui possible. En aquest sentit, recorda que el centre no només forma alumnes sinó que també serveis menús diaris com a establiment de restauració i que, per tant, la producció té una finalitat i «els nostres recursos també són escassos».

Un curs del SOC

Aquest any, però, el centre imparteix un curs subvencionat pel Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) on es formen alumnes en l'àmbit de la fleca i la brioxeria i que els permet obtenir un Certificat de Professionalitat parcial del nivell 2. La formació inclou diverses pràctiques on els estudiants elaboren els seus propis pans i pastisseria. Segons Gard, això serveix a l'escola per a incorporar-los als menjars que serveixen però tot sovint acaben tenint excedents.«Això no és que passi totes les setmanes però algunes sí i només teníem dues opcions: o bé fèiem treballar menys els alumnes o bé ho congelàvem. Cap de les dues coses era la millor manera per gestionar-ho i d'aquí va sortir la idea de donar-li una altra utilitat», explica la directora del centre. L'acord el van formalitzar la setmana passada l'alcaldessa i presidenta de l'Escola, Marta Felip, i el president de Càritas i exalcalde de la ciutat, Marià Lorca i es començarà a aplicar properament. El conveni estableix que serà Càritas qui es farà càrrec del transport i que ho recolliran un cop a la setmana, sens perjudici que alguns dies pugui no haver-hi excedents. Amb tot, calculen que podrien repartir entre 50 i 60 barres de pa diàries.