Un centenar de persones van retre homenatge ahir a Roses al mosso Santos Santamaría mort el 17 de març de 2001 en un atemptat de la banda terrorista ETA a Roses. El comissari en cap dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, va agrair als qui en aquests darrers 15 anys han mantingut la flama encesa de la memòria de l'agent que va qualificar de «professional, autoexigent, compromès i exemplar».

L'homenatge va consistir en una missa a l'església de Roses i una ofrena floral posterior al monòlit a uns cent metres d'on la banda terrorista ETA va col.locar un cotxe amb 50 quilos d'explosius, davant l'Hotel Montecarlo de Santa Margarida. Allà s'hi van aplegar com cada any des del 2002 comandaments del cos dels Mossos d'Esquadra, agents i representants de sindicats del mateix cos, comandaments de la Policia Nacional, de la Guàrdia Civil, policies locals, militars de la base del Pení, entre altres, acompanyats de representants polítics, d'entitats, familiars i amics.

Abans de l'ofrena floral es van oferir uns parlaments per recordar l'agent, la seva dedicació i les víctimes del terrorisme. Un dels que va intervenir va ser el pare de l'agent, Santos Santamaria, que va morir mentre acordonaven la zona propera al cotxe bomba. Va recordar les paraules del llavors conseller Xavier Pomés:«ha perdut un fill, però n'ha guanyat set mil més» en referència al nombre d'agents que hi havia en aquell moment. «L'únic que familia i jo hem tingut com a consol per la pèrdua del nostre fill són dues coses; una que va morir fent allò que li agradava» i després el suport rebut dels companys.

Santos Santamaría va ser una agent d'investigació que se sentia molt realitzat participant de dispositius complexos. Ho explicava Trapero que voler recordar algunes qualitats de l'agent. Aquella nit va demanar als caps de la comissaria, Joan Coll i Marc Caparrós pujar al cotxe i acompanyar-los fins al lloc de l'atemptat, davant l'hotel Montecarlo on la banda terrorista havia col.locat un cotxe bomba que va explotar més tard. Com altres agents que aquella nit es van sumar al dispositiu desallotjant l'hotel i edificis propers, van salvar moltes vides, va recordar.

El director general de Policia, Albert Batlle, va avançar que d'aquí unes setmanes s'inaugurarà un monolit al complex central dels Mossos d'Esquadra en record de tots els agents del cos morts en acte de servei, i que simbolitza també l'homenatge del cos dels Mossos d'Esquadra a totes les víctimes del terrorisme.