El sector turístic, empreses, associacions i l'administració han acordat engegar campanyes per atraure més turisme francès a tota la demarcació de Girona. És un dels acords de la cimera celebrada ahir al Consell Comarcal convocada arran de la davallada registrada a conseqüència dels controls fronterers. La retirada d'aquests a la frontera i el trasllat al Voló fa una setmana han acabat amb les cues. Tot i això, s'estarà amatent i es demanarà a França, si s'intensifiquen, que es garanteixin les vies de pas perquè circulin els vehicles.

Segons el delegat de la Generalitat a Perpinyà, Josep Puigvert, França manté l'estat d'emergència malgrat que, si no passa una situació de primera magnitud, es mantindran només els controls aleatoris al Voló que ja es feien. Això s'ha produït just uns dies abans de celebrar-se la cimera. El president del Consell Comarcal, Ferran Roquer, va explicar que la reunió va decidir mantenir-se i ha servit per analitzar com s'organitza el teixit que viu del turisme. Una de les conclusions extretes, va dir el president del Consell Comarcal, és que «probablement hem estat mirant-nos el melic i pensant que el turisme era una variable que venia donada». En la mateixa línia, l'alcaldessa de Figueres i representant del Patronat de Turisme, Marta Felip, va afegir que s'ha vist que hi ha una forta dependència del mercat francès.

Els assistents van acordar que, al marge del controls, a partir d'ara faran accions conjuntes «de promoció de la nostra activitat a l'Alt Empordà i Girona», va dir Roquer. També hi haurà una comissió que es reunirà periòdicament per mantenir contacte amb els sectors comercials i turístics i fer seguiment de l'activitat econòmica.

El sector encara no està notant l'efecte de la retirada dels controls permanents. Les úniques xifres que s'han conegut fins al moment han estat a la Jonquera, amb un descens del 30% de la facturació. Roquer apuntava que «les xifres costen de trobar» però que «en general els hotelers han notat poc la davallada, i ho han notat més els establiments de comerç» i s'incrementa «a mesura que estem més a prop de la frontera i la N-II».

L'aixecament de la lliure circulació per la frontera es manté fins a finals de maig. A més, està previst que hi hagi controls també durant l'Eurocopa, del 15 de juny al 15 de juliol. Davant d'aquesta possibilitat, Roquer va apuntar que estaran amatents perquè, si torna la barrera física, els controls «permetin que puguin passar les persones i s'obrin tantes vies de pas com faci falta per als vehicles que hi passen».

La reunió va comptar amb la presència dels alcaldes de la Jonquera, Roses, el Port de la Selva i Figueres. Representants de la FOEG, PIMEC, Federació d'Hostaleria o de l'Associació de càmpings van ser alguns dels assistents representants del sector empresarial.

Els acords d'ahir es faran arribar a l'estat francès i espanyol i al govern de la Generalitat.

El 13 de novembre de 2015 es va suspendre l'aplicació del Tractat de Schengen amb motiu de la Cimera del Canvi Climàtic. Els atemptats de París van suposar la declaració de l'Estat d'emergència, que es va decidir perllongar fins a finals de maig. Durant aquests mesos s'han produït cues importants a la frontera que han dissuadit el client francès, sobretot entre setmana. El dia de més caos es va viure el 2 de gener amb cues des del Pont de Molins fins a França.