«Combatents en nom d'Al·là» relata la història d'un gihadista de Girona

L'autora, la periodista Anna Teixidor, revela casos reals de la gihad a Catalunya

22.03.2016 | 07:16
Anna Teixidor, acompanyada de Santi Coll, a la presentació.

La periodista empordanesa Anna Teixidor va presentar aquest cap de setmana Combatents en nom d'Al·là, una obra que tracta sobre la gihad i el paper que poden jugar les xarxes socials en el procés de formació d'aquests grups. La presentació es va fer a l'Auditori Convent dels Caputxins de Figueres en el marc del cicle expositiu Empordoneses 2016.

Davant un centenar de persones Teixidor va explicar les claus d'aquest treball d'investigació sobre la gihad a Catalunya. Ajudada d'una projecció d'imatges i vídeo, va presentar algun dels casos que apareixen al seu llibre, com el de Saïd, de 18 anys i veí de Girona, que "desconfiat dels mitjans occidentals" troba a les xarxes socials "la resposta que necessita a les seves preguntes". O el de Tarek, de 23 i veí de Barcelona, amb qui va mantenir contacte mentre lluitava a Síria i "estava sotmès a forts alts i baixos emocionals a causa de la pressió de la guerra". O el d'Omar, de 30 anys, que li va oferir casar-se amb ell i costejar-li el trasllat a Síria per ser la seva dona.

La periodista va explicar que les xarxes de captació "treballen amb mètodes sectaris que miren de fer sentir especial cada individu" prometent als homes "que seran uns grans combatents" i a les dones "seduint el seu esperit humanitari". Així mateix, va parlar dels diferents programes europeus de desradicalització per als combatents que tornen a Europa, i va assenyalar que aquí a l'Estat "no en tenim cap".

L'acte va comptar amb diversos membres del consistori figuerenc encapçalat per l'alcaldessa de la ciutat, Marta Felip, que va assenyalar, en referència a la gihad, que "és un moviment que ens desconcerta i a la vegada atemoreix; i per això mateix admira la valentia de la periodista Anna Teixidor en escriure aquest llibre".

La glossa i presentació de l'acte va anar a càrrec del periodista Santi Coll, director del setmanari L'Empordà del mateix grup editorial que el Diari de Girona. La benvinguda als presents la va dur a terme Pilar Farrés, coordinadora d'Empordaneses.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema