Maçanet de Cabrenys es prepara per ser la seu l'any vinent del Campionat del món de fumadors de pipa, que espera aplegar entre cinc-centes i set-centes persones. L'esdeveniment se celebrarà a l'antiga fàbrica de pipes, avui en desús.

Tots els participants agafen una pipa, la mateixa, tres grams de tabac i dos llumins. Tenen cinc minuts per carregar la pipa i transcorregut aquest tems s'ha de deixar sobre una taula fins que el comissari doni el tret de sortida per encendre-la. Un minut per encendre-la i dos llumins. Però el temps comença a comptar des del minut zero i guanyarà aquell que faci durar més el tabac. Gairebé tres hores va tardar el darrer campió del món. «La tècnica està a saber carregar-la i fumar molt lentament». Ho explica en Segimon Baulenas, un dels membres del Pipas Club de Girona. Justament es dedica a la confecció de pipes de forma artesanal. És hereu d'una tradició que es portava a terme des de l'antiga fàbrica que ara aplegarà els millors fumadors de pipa del món. «Sempre guanya el que més temps té la pipa encesa», explica.

A Maçanet se celebra anualment una fumada però d'àmbit local. És la primera vegada que hi té lloc la copa del món organitzada per la Federació Espanyola i la Internacional. Un membre de la internacional hi ha estat aquest cap de setmana per tal treballar en l'organització de l'esdeveniment. A banda de promocionar el campionat els ha recomanat que es doni a conèixer la comarca.

Els assistents s'allotjaran en establiments hotelers propers i participaran d'activitats programades.

El campionat aplega cada any aficionats d'arreu del món. Segimon explica que des de Nord-amèrica, Rússia, diversos països d'Europa o fins i tot la Xina arriben fumadors.

Cadascú es paga les despeses del viatge i el guanyador s'emporta una copa perquè els assistents són persones que hi participen per afició, remarquen des de l'organització.