Castelló d'Empúries fa un nou intent per posar patrulles de policia als canals de la marina d'Empuriabrava. Ha fet la petició al Departament d'Interior Es disposa d'embarcació i policies locals formats, però falta la disposició d'agents dels Mossos d'Esquadra. L'alcaldessa, Assumpció Brossa, constata que això seria al marge de la resta de serveis, neteja i manteniment, que esperen assumir quan s'hagi traspassat la competència de parts dels canals. El canvi en la gestió previst per al 2014 continua negociant-se.

El 2001 s' anunciava a la Junta de Seguretat que hi hauria patrulles a la marina d'Empuriabrava i Santa Margarida. L'estiu següent es van posar en servei amb una embarcació comandada per efectius de l'àrea bàsica policial de l'Alt Empordà. La vigilància va durar només una temporada i des de llavors s'intenta recuperar.

El 2012 l'exalcalde, Xavier Sanllehí, va fer la petició al conseller d'Interior en aquell moment, Felip Puig, durant una Junta de Seguretat el maig d'aquell any. Els nombrosos quilòmetres de canals accessibles des de mar i sense vigilància, molts habitatges desocupats durant llargues temporades, entre altres factors, feien necessari plantejar de nou recuperar la policia en un vehicle amfibi, deia el conseller.

Castelló d'Empúries disposava ja en aquell moment de tres agents amb el títol de patró i una embarcació. Faltava que la Generalitat busqués agents dels Mossos amb aquesta titulació i signar el conveni. La manca justament d'agents de la policia autonòmica titulats va ser l'entrebanc, segons es va explicar, perquè s'acabés posant en servei.

El govern actual (CiU-PP) aprofitant una visita amb la nova directora dels serveis territorials d'Interior a Girona, Assumpció Gil, ha insistit de nou a demanar el servei. Segons ha explicat l'alcaldessa, Assumpció Brossa (CiU), i el regidor de Seguretat, Julià Genovés (PP), l'Ajuntament té a punt l'embarcació i tenen agents amb titulació. «Volem rependre el patrullatge de 2001 per vigilar la marina des dels canals, que crec que s'està endarrerint massa», diu Genovés. El regidor diu que es tracta d'assumir la vigilància, que juntament amb el manteniment i la neteja seran a càrrec de l'Ajuntament quan es faci efectiu el traspàs de la gestió de part dels canals. Brossa diu que tenen els mitjans tècnics i materials. Pel que fa alcanvi de gestió, constata que les negociacions amb la concessionària actual per part de la Generalitat no s'han tancat, però que la vigilància pot iniciar-se al marge de la concessió.

La vigilància policial als canals es considera bàsica perquè per a l'Ajuntament «són carrers d'aigua», i el fet de no tenir vigilància i disposar d'un accés fàcil per mar genera certa impunitat. Amb un alt volum de població estrangera i d'habitatges desocupat, Empuriabrava, ha estat en més d'una ocasió el lloc escollit per persones buscades per la justícia. Pel que fa als canals, el 2007 es va produir una de les operacions policials més importants quan de nit es va detectar un veler que desembarcava 2,8 tones d'haixix. Des dels canals s'accedia a una vivenda llogada. Hi va haver sis detinguts. El propietari el veler, Andrew Warne, va aconseguir fugir i no se'l va aconseguir localitzar.