El poble de Sant Climent, de 590 habitants, se situa a peu d'una extensa àrea militar que ocupa el 62% del terme. Des del 1964 s'hi situa la Base militar Álvarez de Castro i part d'una zona militar que s'estén cap a Espolla. Dels 3.500 militars que van capgirar l'economia al segle passat, en queden uns centenars. El poble s'ha hagut d'adaptar i avui els beneficis que dóna la base "són zero", constata l'alcaldessa, Olga Carbonell. Tot i això, els militars continuen tenint vincles amb els veïns a qui, per exemple, deixen les tendes per Setmana Santa per celebrar la Passió.

El 1946 el comandant d'enginyers Sánchez Jurado va començar els tràmits per constituir el primer campament comprant uns terrenys. Hi havia entre 800 i 1.000 reclutes, que s'allotjaven en tendes de març a juny. Els terrenys es van anar ampliant fins al 1964, que es va crear el Centre d'Instrucció de Reclutes (CIR) número 9, que en aquell moment era l'únic que hi havia a Catalunya. De sobte van arribar 3.500 habitants més. Això passava el 1970, quan hi havia 915 habitants. "N'hi havia molts, pels carrers, pels negocis, s'escampaven també pels pobles del voltant". Ho explica el veí i exalcalde Joaquim Torrent. Ell justament va ser dels primers a utilitzar les noves instal.lacions perquè a finals dels anys seixanta hi va fer el servei militar, com jmolts oves d'arreu de la comarca. Torrent explica que a Sant Climent es van multiplicar els negocis, molts d'ells regentats per gent nova que venia al poble. A aquella època no hi havia ni autopista, ni variants i la N-II passava pel mig dels nuclis urbans. Quan es produïen les jures de bandera, quatre vegades l'any, fins a sis mil persones arribaven a Sant Climent. Els diaris de l'època relaten el caos de trànsit que es generava des de Girona a la comarca.

Però la situació va anar canviant progressivament fins avui. El 1983 s'anuncia que despareixeran els Centres d'Instrucció de Reclutes i es crearà la Brigada de Muntanya. El llavors ministre Narcís Serra va visitar la base per anunciar que s'ampliarien les instal·lacions i s'hi desplegarien més unitats. El CIR va desaparèixer el 1986.

L'activitat estava anant en descens. Torrent explica que "quan vaig entrar d'alcalde el 1983 encara hi havia entre 2.500 i 3.000 soldats, però va anar baixant, fins que pràcticament no quedava ningú al final dels anys 90".

El 1994 Defensa va tancar la base militar de l'Escala traslladant a Sant Climent els soldats, però el 1997 s'aprovava la creació de les primeres places de soldats professionals i la supressió del servei militar obligatori. "Al poble, van tancar els bars dels que eren de fora i van quedar els del poble, en van quedar tres o quatre i alguns veïns es van haver de buscar altres feines", relata. Els veïns recorden que van deixar de veure militars pels carrers. El tracte ha continuat cordial i col·laboren quan se'ls demana, unfet poc habitual, com va ser en el gran incendi de l'Empordà.

L'exèrcit de terra s'ha reorganitzat i el regiment de Caçadors de Muntanya s'integrarà a la Brigada Orgànica Polivalent Aragó I amb base a Saragossa. Tindran una unitat blindada d'uns centenar de vehicles, segons informava La Vanguardia la setmana passada, però no s'espera la presència de gaires soldats.