L'Escala comença a posar les ponedores per a sèpies

Els pescadors ja han recollit de les xarxes 600 ous que es posaran a les gàbies incubadores

29.03.2016 | 13:39

Els impulsors del Projecte Sèpia començaran demà, si el temps ho permet, a calar un quilòmetres de ponedores per a sèpia a la badia de Roses, en un quilòmetre de la costa de l'Escala. Els pescadors fa setmanes que recullen ous enganxats a les xarxes. En disposen de sis-cents en un viver comunitari del port que més tard es posaran a les gàbies incubadora.

El treball és el Projecte Sèpia per tal de millorar les condicions de reproducció i repoblar les aigües de l´Empordà de sèpia. Es crearan els hàbitats adequats perquè criïn. Permetrà evitar perdre els ous enganxats a les xarxes. Els impulsors del projecte han explicat que s´han estat recollint les branques necessàries per cobrir mil metres de cap que esdevenindran les ponedores per a les Sèpies. Es tracta de branques de llentiscles que un esutdi científic realitzat pel Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter va concloure que eren les preferides d´aquests cefalòpodes per amarrar-hi els seus ous.

Per avui es preveu que una embarcació les vagi calant a uns cinc metres al fons del mar. Els ous recolilts pels pescadors s´aniran dipositant després al costat de les branques, dins unes gàbies que actuaran com a incubadores per mantenir-los segurs fins que els juvenils neixin i s´incorporin a la població de la badia de Roses. És un sistema pioner que millora les experiències pilot que s´havien fet fins al moment amb zones de posta controlades a la zona del Montgrí.

Amb la cooperació dels mariners i els pescadors s´espera aconseguir que es respectin els vivers i d´aquesta manera afavorir la reproducció de les sèpies, pops i calamars.

Hi ha diversos factors que han fet que es redueixi la població de sèpia. Segons han explicat els impulsors del projecte, les sèpies dipositaven els ous a les branques transportades pels rius o les nanses dels pescadors. Els canvis als rius que no porten prou aigua per arrossegar branques i al sector pesquer que utilitza majoritàriament xarxes en comptes de nanses han anat fent reduir l´espècie. Les xarxes treuen cada dia ous de sèpia incrustats que es retornen al mar però se´ls acaben menjant els peixos, expliquen.

El projecte pretén revertir aquesta tendència protegint els ous i generant hàbitats de cria. Els impulsors són el tècnic de pesca, Isaac Moya, i el biòleg Boris Weitzamnn, juntament amb els pescadors de l´Escala que es van involucrar en el projecte. «Retornar al mar si volem rebre del mar» és el lema al que s´han sumat també empreses. L´Hostal Spa Empuries, OrcaDiving, Club Nàutic l´Escala, Quercus sapiens, Rycsa, Tònic, l´ICM-CSIC, Ajuntament de l'Escala (aporta la meitat del cost del projecte) i Confraria de Pescadors hi participen.

Tots van destacar durant la presentació fa un parell de mesos la importància de retornar al mar perquè és una manera, no només de millorar el medi, sinó també millorar l´economia vinculada a la pesca i afavorir la sensibilització de la població en la protecció del medi marí.

En els propers dies es repetirà el procés a l´Estartit, amb l´ajuda de la Confraria i del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medies i el Baix Ter. També s´està estudiant ampliar-lo al port de Roses.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema