Els impulsors del projecte sèpia començaran avui, si el temps ho permet, a calar un quilòmetre de ponedores per a sèpia entre el Riuet i l'Escala. Els pescadors de l'Escala fa setmanes que recullen ous enganxats a les xarxes. En disposen de 600 en un viver comunitari del port que es posaran a les gàbies incubadores.

El treball és el Projecte Sèpia per tal de millorar les condicions de reproducció i repoblar les aigües de l'Empordà de sèpia. Es crearan els hàbitats adequats perquè criïn i es recuperen ous enganxats a les xarxes. Els impulsors del projecte han explicat que s'han estat recollint les branques necessàries per cobrir mil metres de cap que esdevenindran les ponedores per a les Sèpies. Es tracta de branques de llentiscles que un esutdi científic realitzat pel Parc Natural del Montgrí,les Illes Medes i el Baix Ter va concloure que eren les preferides d'aquests cefalòpodes per amarrar-hi els seus ous.

Per avui es preveu que una embarcació les vagi calant a uns cinc metres de la superfície.Els ous recolilts pels pescadors s'aniran dipositant després al costat de les branques, dins unes gàbies que actuaran com a incubadores per mantenir-los segurs fins que els juvenils neixin i s'incorporin a la població de la badia de Roses. És un sistema pioner que millora les experiències pilot que s'havien fet fins al moment amb zones de posta controlades a la zona del Montgrí.

Amb la cooperació dels mariners i els pescadors s'espera aconseguir que es respectin els vivers i d'aquesta manera afavorir la reproducció de les sèpies, pops i calamars.

Segons han explicat, les sèpies dispositven els ous a les branques transportades pels rius o les nanses dels pescadors. Els canvis als rius que no porten prou aigua per arrossegar branques i al sector pesquer que utilitza majoritàriament nanses han anat fent reduir l'espècie. Les xarxes treuen cada dia ous de sèpia incrustats que es retornen al mar però se'ls acaben menjant elsp eixos, expliquen.

El projecte pretén revertir aquesta tendència protegint els ous i generant hàbitats de cria.

Els impulsors són el tècnic de pesca, Isaac Moya, i el biòleg Boris Weitzamnn, juntament amb els pescadors de l'Escala que estan recollint les branques i els ous. «Retornar al mar si volem rebre del mar» és el lema al que s'han sumat també empreses. L'Hostal Spa Empuries, OrcaDiving, Club Nàutic l'Escala, Quercus sapiens, Rycsa, Tònic, l'ICM-CSIC, Ajuntment i Confraria de Pescadors hi participen. Tots van destacar durant la presentació la importància de retornar al mar, no només per millorar el medi, sinó també l'economia vinculada a la pesca i afavorir la sensibilització de la població en la protecció del medi marí.

En els propers dies es repetirà el procés a l'Estartit, amb l'ajuda de la Confraria i del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medies i el Baix Ter. També s'està estudiant ampliar-lo al port de Roses.