El nenes i nenes que integren el Consell d'Infants de Figueres seran els pregoners de les Fires i Festes de la Santa Creu d'aquest any. Segons ha pogut saber aquest diari, els infants fa setmanes que treballen en la confecció dels discurs i l'escenografia de l'acte inaugural de la celebració, que es farà el proper 30 d'abril a les sis de la tarda. Per a fer-ho, compten amb l'assessorament de tècnics i també amb el de l'escriptor i antic pregoner de la ciutat Vicenç Pagès. D'altra banda i a l'espera que es facin públics els noms dels grups, l'Ajuntament té pràcticament tancada la programació de l'Embarraca't, que mantindrà els dos caps de setmana de concerts però que també oferirà actuacions la vigília del festiu 3 de maig. A més, des de la regidoria de Joventut treballen en un canvi «d'estètica» dels estants, en el que encara s'està treballant. La celebració s'iniciarà el 29 d'abril i s'allargarà fins al 8 de maig.

El Consell es va constituir el mes de desembre de 2014 amb un total de 42 alumnes de cinquè i sisè dels diferents centres de la ciutat. El seu objectiu era el de recollir les demandes i propostes dels seus grups i presentar-les a l'Ajuntament, que els havia de respondre i, alhora, comptar amb la seva col·laboració en el desenvolupament de projectes o assumptes concrets. El novembre de l'any passat, coincidint amb el seu primer any d'existència, es van renovar el 50% dels seus membres. En aquest primer any, però, també van presentar les propostes en les quals volien participar. Una d'elles era, justament, poder participar en el pregó de Fires.

La petició es va aprovar ja per ple l'any passat i des de fa diverses setmanes hi estan treballant. Segons la regidora d'Educació, Mar Casas (CiU), els nens fan les seves propostes però compten amb l'assessorament en matèria d'escenografia d'Alfons Gumbau, que any rere any participa en la confecció de l'acte. I és que, segons sembla, no només volen llegir un text sinó que volen un espectacle que ompli també la plaça de l'Ajuntament i on cadascú tingui el seu propi paper. Pel que fa a la redacció del discurs, han demanat ajut a Vicenç Pagès. «Són molts i hi estan treballant de valent perquè estan molt il·lusionats», assegura Casas.

L'Ajuntament preveu presentar el conjunt d'actes previstos la setmana vinent. Malgrat això, ha transcendit també que el Govern municipal manté el model recuperat fa alguns anys de dos caps de setmana de concerts. Els primers es faran precisament el 29 i continuaran el 30. També hi haurà actuacions el dia 2, la vigília del festiu de Santa Creu i continuaran el divendres 6 i el dissabte 7. Encara no s'han fet públics els noms dels grups que hi participaran però el Govern treballa en una transformació estètica de la celebració, que encara s'està acabant de concretar amb les diferents entitats.