El grup municipal d'ERC de Figueres proposa dividir la ciutat en vuit districtes amb l'objectiu, diuen, «d'apropar l'administració als barris» a través d'un òrgan anomenat Consell de Districte. El document, que ha elaborat la formació, es va presentar ahir al vespre en una mena d'audiència pública al Centre Cívic de la Creu de la Mà, on van assistir representants d'associacions veïnals i regidors. Lladó diu que han llençat la proposta davant la «inoperància» de l'equip de Govern, que va aprovar per unanimitat implantar els districtes el setembre passat, que havia d'aplicar-ho aquest trimestre i que «encara no ha fet res». «L'oposició també ha de construir», afegeix.

La portaveu dels republicans, Agnès Lladó, va explicar que el seu projecte s'adapta a l'actual realitat socioeconòmica de la ciutat i que, per això, han incrementat el nombre de districtes que han proposat en altres ocasions passant de cinc a vuit. En concret, es tractaria del Culubret-Parc Bosc, Eixample-Horta Capallera-Cendrassos, Centre-Casc Antic, Muntaner-Estació, Creu de la Mà-Rally Sud, Oivar Gran-Poble Nou, Marca de l'Ham Est i Vilatenim.

Segons ERC, la nova divisió, feta a partir de la suma de seccion censals, s'ha realitzat tenint en compte elements com la demografia, les escoles i les infraestructures. Per Lladó, es tracta només «d'un punt de partida perquè, a partir d'aquí, millorem entre tots els agents de la ciutat». En aquest sentit, diu que «els vuit districtes han de ser el pal de paller de la relació entre el consistori i la població, el punt de trobada on es discuteixin les decisions que afecten a aquell sector de la ciutat».

Des de la formació, proposen també la creació d'un òrgan de govern per a vehicular la nova delimitació de la ciutat. Es tractaria d'un Consell de Districte, que funcionaria bidireccionalment i que faria de pont entre l'administració i els figuerencs. Segons el seu projecte, cada consell tindria assignat un regidor de govern que n'exercitarà la presidència. També en formarien part un vicepresident que sortiria de les entitats i dels veïns escollit pel propi ens, representants de tots els grups polítics amb representació a l'Ajuntament així com les entitats i les associacions de la zona. «L'objectiu del consell serà donar veu a tots els actius del barri per a poder actuar en les necessitats i realitats socials de cada districte», diuen. Durant les properes setmanes tenen previst organitzar més trobades per tal de seguir-lo explicant i recollint suggeriments.