Els Mossos investiguen un tiroteig que es va produir ahir a la tarda al barri de Sant Joan de Figueres, on viu gran part de la comunitat gitana de la ciutat. L'intercanvi de trets s'hauria produït entre diversos homes d'ètnia gitana -alguns dels quals de procedència francesa-, segons sembla tots del clan Capirote. El motiu: una enemistat produïda arran d'una agressió que ahir pretenien saldar. La policia, que va blindar el barri, busca els autors de la desena de trets que s'haurien disparat en ple carrer Doctor Fleming i que haurien fugit en dos vehicles. Aquest matí, segueixen els controls a tots els vehicles que entren i surten del barri. Hi ha presència de la Guàrdia Urbana, dels Mossos d'Esquadra i dels especialistes de la policia científica, que segueixen investigant els fets. El desplegament policial al barri de Sant Joan de Figueres es mantindrà almenys fins diumenge.

L'incident no va deixar ferits però l'alcaldessa, Marta Felip, va anunciar que ha mantingut converses amb el conseller d'Interior, Jordi Jané. que s'ha compromès a reforçar les mesures i a «més contundència».

El tiroteig es va produir al voltant d'un quart de set de la tarda. Una patrulla dels Mossos que estava a tocar del barri va sentir els trets i ràpidament va demanar reforços per entrar a la zona. S'hi van desplaçar diverses patrulles de la Guàrdia Urbana de Figueres, patrulles de seguretat ciutadana, els Mossos de Figueres i agents de l'ARRO (Àrea Regional de Recursos Operatius). Segons ha pogut saber aquest diari, l'intercanvi de bales es va produir entre 7 i 8 homes d'ètnia gitana -alguns d'ells de procedència francesa-, tots del mateix clan. Tot apunta que van anar al barri amb dos cotxes. Van aturar-se al carrer i es van enfrontar amb armes però ningú hauria resultat ferit. La intenció, segons apunta la investigació, era matar un membre dels Capirote, conegut al barri, Manuel Fernández Cortés, conegut com a Mime.

Es dóna la coincidència que és el tiet del mort pel crim de Tots Sants a Figueres de 2013, Santiago Gabarre Sarrailh, però segons fonts consultades, el motiu del tiroteig no estaria relacionat amb aquest cas. De fet, el motiu de moment es desconeix però el que sí que se sap és que ambdues faccions del clan s'havien enemistat i separat arran d'una agressió i això ahir hauria arribat al seu punt àlgid.

Els projectils, però, van fallar i els dos vehicles, dos BMW, van fugir després de deixar una desena de casquets de bala al carrer. Alguns van impactar contra les parets d'una de les cases d'Incasòl que l'Ajuntament preveu enderrocar i altres en d'altres punts com una furgoneta que hi havia estacionada i que va acabar amb la roda punxada.

La policia buscava ahir al vespre per tots els racons i reixes del clavagueram proves de l'incident mentre balística i la científica avaluava la trajectòria dels projectils per intentar desxifrar el puzle. També els autors i per això van blindar totes les entrades i sortides del barri. Els agents també van entrar a diversos domicilis , entre els quals hi hauria el d'alguns Capirotes. Tot i que molts curiosos es van acostar al carrer, la majoria deia no saber res. «Aquí impera la llei del silenci», apuntaven. El dispositiu de seguretat amb els ARRo es va mantenir tota la nit i es reforçaran les patrulles. De fet, l'alcaldessa diu que Interior s'ha compromès a actuar amb contundència.