Un bomber torna les medalles com a protesta per les retallades

Aprofita la seva festa de jubilació a Figueres per criticar la falta de mitjans humans i d'inversió

08.04.2016 | 14:17

Un bomber veterà del parc de Figueres ha decidit retornar les medalles concedides per la Generalitat en senyal de protesta per les retallades i la gestió del cos, que creu que està sent desmantellat per part de l´administració. Durant la seva festa de comiat per jubilació, el bomber ha llegit un discurs crític en què denuncia l´estat del material de rescat i la falta de personal. Adverteix que el nombre de bombers professionals en actiu és insuficient per atendre alguna gran emergència. Adreçant-se al conseller d´Interior, Jordi Jané, l'home alerta que amb la davallada d'inversió es posa en risc la ciutadania. També qüestiona l´ordre de prioritats del Departament i exigeix que els nous pressupostos atorguin més recursos al cos.

En un discurs de sis minuts, aquest bomber explica que al llarg dels seus trenta anys de trajectòria ha pogut ser testimoni dels canvis que ha viscut el cos de bombers, i en general lamenta la falta d'inversió pública. Diu que ha vist "néixer, créixer i decréixer" el servei, que ha estat afectat per continues retallades, però alhora deixa clar que no està disposat a assistir al seu "enterrament". "Han aprofitat qualsevol excusa per reduir brutalment els pressupostos", ha lamentat tot denunciant l´estat de les eines amb què treballen, que és "crític". Els equips de respiració, les jaquetes de salvament i el material dels parcs són dels anys 80 i 90, assegura.

El veterà professional constata que en els darrers anys hi ha hagut jubilacions "massives" al cos de bombers i que, malgrat això, la Generalitat no ha convocat oposicions per cobrir les places. Una situació "immoral" si es té en compte l´alt índex d´atur juvenil, però també "irresponsable" perquè "els 1.700 operatius que queden faran el ridícul si és dóna una gran emergència", segons exposa. També critica l´ordre de prioritats del Departament. Creu que hi ha hagut despeses "injustificades" en mitjans aeris i la xarxa de comunicacions, així com en creació de grups de rescat dels Mossos d´Esquadra, mentre que, en canvi, s'han denegat sistemàticament equips i mànegues als bombers.

L'home posa de manifest que Catalunya té una concentració de riscos "difícil de trobar a Europa" perquè se sumen fenomens com el turisme, l´alt volum de transports de mercaderies i la presència de pols industrials químics i nuclears. A més, però, cal afegir situacions com les relatives a la pobresa energètica, que han "disparat" el nombre de morts en accidents en habitatges. Davant d´aquesta realitat, "cal un cos de bombers polivalent i ben preparat i s´ha de tenir un model clar". "Malgrat haver governat tants anys, no han tingut mai clara la gestió del cos", ha retret al conseller Jané fent referència als executius de CiU. En aquest sentit, també ha lamentat que el Govern de la Generalitat s'espolsi les responsabilitats en el govern espanyol.

Reforma del parc de bombers de Figueres

Els bombers de Figueres aprofiten per recordar que estan a l'espera de la remodelació del seu parc. En múltiples ocasions, han fet palès les males condicions de l'equipament. Van reclamar unes noves instal·lacions que s'adequessin als estàndards europeus i que, atenent a l'àrea de població que cobreix, disposés d'heliport, una torre de control moderna, generador elèctric autònom i espai per a maniobres de camions o una aula de formació. El Govern es va comprometre a reformar i ampliar l'actual equipament, amb una inversió destinada d'un milió d'euros.

Després que al novembre els bombers es manifestessin pel centre de la capital altempordanesa per exigir celeritat en els treballs de millora, el Departament va presentar un projecte d'esbòs d'adequació del parc. Aquesta setmana, tècnics d'Interior han notificat al cos que ja han entregat a l'Ajuntament figuerenc el projecte bàsic per demanar el permís d'obra. Confien que aviat es pugui desencallar la situació i, a finals d'estiu, puguin comptar amb un parc millorat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

L'Alt Empordà

Una de les escenes amb Sant Martí pintades al fresc
La tècnica del fresc

La tècnica del fresc

Ricard Ferrer va aprendre la tècnica del fresc després d´acabar Belles Arts i és avui un dels pocs...

L´artista Ricard Ferrer pinta el presbiteri de l´església de Sant Martí de Vilaritg

L´artista Ricard Ferrer pinta el presbiteri de l´església de Sant Martí de Vilaritg

Una iniciativa popular ha permès recuperar l´espai on s´han recreat diverses escenes del sant que...

El Consell entra a l´empresa Fisersa de Figueres

El Govern portarà dijous a un ple ela seva incorporació, la segona des que va entrar Vilafant

Transportaven 22 quilos d´haixix submergits en el dipòsit de gasoil del cotxe

Transportaven 22 quilos d´haixix submergits en el dipòsit de gasoil del cotxe

La Policia Nacional deté dos traficants durant un control contra la delinqüència itinerant El...

Els temporals aprimen l´arc de pedra natural de Portitxol

Els temporals aprimen l´arc de pedra natural de Portitxol

A causa de l'acció de l'aigua i del pas del temps, es va aprimant aquesta joia natural que es...

Salvem denuncia que s´han reprès les obres de la rotonda als Aiguamolls de l´Empordà

Salvem denuncia que s´han reprès les obres de la rotonda als Aiguamolls de l´Empordà

L'alcalde de Castelló demana que es facin els treballs per evitar accidents i que «es facin bé i...

Enllaços recomanats: Premis cinema