ERC de Castelló comença a buscar suports per fer fora del govern CiU

El grup buscarà la manera d'obtenir l'alcaldia, si és necessari amb una moció de censura

11.04.2016 | 07:03

ERC de Castelló d'Empúries ha començat converses per liderar un nou govern i fer fora l'actual (CiU, Udem i Plataforma) després que hagi quedat en minoria en expulsar el PP. Estan convençuts que no podran tirar endavant el municipi i entenen que com a força guanyadora a les darreres eleccions són l'alternativa. Convidaran totes les forces, excepte el PP, a sumar-se per un govern fort. Per fer-ho efectiu podrien forçar una moció de confiança, la dimissió de l'alcaldessa, Assumpció Brossa, o fins i tot una moció de censura. El regidor Salvi Güell està convençut que la situació actual suposarà aturades a projectes importants pel municipi.
«La situació excepcional actual del municipi requereix un esforç per part de tothom, posar el comptador a zero i veure com ens entenem», ha manifestat Salvi Güell, que considera que tots han de cedir per fer un pla de govern pels propers tres anys, un cartipàs on tothom se senti còmode i flueixi la informació. Aquest és el govern que espera al que de moment ha convidat el PSC i Entesa, els dos grups l'oposició. Amb ells formarien vuit dels disset regidors, per tant, necessitarien un regidor per obtenir un govern en majoria perquè descarten el PP. Ara bé, aquest grup, molest per l'enfrontament amb els fins ara socis de govern, podrien donar suport a una possible moció de censura que impliqués un canvi de govern.
Descartat el PP al govern, però, les úniques opcions per tenir una majoria són que algun dels partits al govern aposti pel canvi de govern. El regidor d'ERC diu que no els trucaran perquè ja estan governant, però que els convida a fer-ho ells i sumar-se al seu projecte. Fins i tot als convergents.
Ara bé, Güell, té clar que ell ha de liderar la nova etapa. «S'ha demostrat que qualsevol altra manera de governar sense nosaltres és un fracàs, estem legitimats per intentar-ho», diu Güell, i «estem oberts que la resta de grups al govern ens truquin». Està convençut que l'actual govern amb set dels disset regidors no durarà i que es necessita «un nou govern fort i cohesionat, liderat i encapçalat per nosaltres».
Una vegada aconseguits els suports hi hauria diferents opcions per forçar un relleu de govern. Es planteja la possibilitat de forçar una moció de confiança o la possibilitat que l'alcaldessa, Assumpció Brossa, mancada de suports, aposti per dimitir. Si res d'això funcionés, «d'aquí un temps, no ara, perquè és millor una entesa, podríem presentar una moció de censura». Perquè prosperés, necessitaria majoria, nou regidors.
ERC va obtenir sis regidors a les darreres eleccions i estava disposat a governar en minoria amb un acord amb entesa que tenia un regidor. El PP li havia de facilitar la investidura però va acabar pactant amb CiU, Udem i Plataforma.
El regidor d'Entesa, "scar Sánchez, amb qui ja s'ha reunit Güell, ha manifestat que de moment el seu grup esperarà a veure quin tarannà té el govern, si és operatiu o no, si hi ha dificultats o si és ingovernable». Considera que és aviat per decidir-se i destaca la importància d'un canvi en la manera de fer política obrint-se al debat amb altres forces per tractar els temes.
Jaume Moret, del PSC, es manifesta en la mateixa línia i espera a veure com van els esdeveniments els propers dies.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema